Dags att ta kvinnosjukdomar på allvar

Kvinnors sjukdomar har både inom forskning och i det kliniska arbetet under lång tid varit eftersatt.

Vård och forskning rörande sjukdomar som drabbar kvinnor har genom åren nedprioriterats. I genomsnitt tar det exempelvis åtta år innan en kvinna med endometrios får diagnos, skriver debattörerna.

Vård och forskning rörande sjukdomar som drabbar kvinnor har genom åren nedprioriterats. I genomsnitt tar det exempelvis åtta år innan en kvinna med endometrios får diagnos, skriver debattörerna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2022-03-10 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnor måste uttrycka mer smärta för att få samma behandling som män och får, allt annat lika, mindre påkostad sjukvård än män. Det är fullkomligt oacceptabelt. 

Vård och forskning rörande sjukdomar som drabbar kvinnor har genom åren nedprioriterats. Som en följd av detta lider många kvinnor i onödan av smärta och för tidig död från sjukdomar som skulle kunna diagnostiseras och behandlas mycket tidigare än i dag. I genomsnitt tar det exempelvis åtta (!) år innan en kvinna med endometrios får diagnos. 

Kvinnosjukdomar bidrar till smärta och utsatthet, som också riskerar att få negativa ekonomiska konsekvenser för de drabbade. Enligt en svensk studie kostar en kvinna med endometrios 93 000 kronor per år. Den stora delen är sjukskrivning. Då har man inte ens tagit med de långsiktiga negativa konsekvenserna sjukskrivning från arbete ger, till exempel lägre pension och sämre löneutveckling. 

Under decennier har vi jobbat för ett mer jämställt land, men kvinnosjukdomarna har inte fått den uppmärksamhet som krävs. Generation efter generation unga tjejer lär sig att det är normalt att leva med smärta. Det skickar en signal att det är en naturlig del av att vara kvinna. 

En jämställd vård kräver att kvinnor smärta tas på allvar och att det satsas på forskning kring kvinnosjukdomar. Men det krävs också ett kunskapslyft om kvinnosjukdomar inom primärvården. Det är dit kvinnor först vänder sig när de söker hjälp. Då måste kunskap om symtomen på kvinnosjukdomar som endometrios och myom finnas. På så sätt kan den drabbade få både rätt diagnos och behandling snabbt. 

Det är också viktigt att påpeka att forskning pekar på att även vid sjukdomar som drabbar både kvinnor och män, är vården inte jämlik. Kvinnor får senare diagnos, sämre tillgång till nya läkemedel och det tar längre tid till behandlingar. Arbetet mot en jämlik vård för män och kvinnor får därför inte enbart fokusera på kvinnosjukdomar, utan ska utvärdera lika villkor oavsett vårdområde. 

Moderaterna prioriterar vård och forskning om kvinnors sjukdomar och hälsa och vi vill bland annat:

* förbättra möjligheterna till tidigare ställda diagnoser gällande sjukdomar som drabbar kvinnor

* prioritera forskningen gällande sjukdomar som drabbar kvinnor högre än i dag

* använda kvalitetsregistren med syfte att identifiera och minska skillnad i vård beroende på kön.

Vi hoppas och tror att det här är något de flesta partier kan ställa sig bakom. Men det är dags att gå från tomma ord till handling. Allt annat är faktiskt ovärdigt ett land som vill kalla sig jämställt.