Det statliga bidraget till kommunerna har enligt Skolverket finansierat lönehöjningar för ungefär 67 000 lärare.
I budget för 2022 aviserade regeringen att de avsåg att nedmontera lärarlönelyftet nästa år. Regeringen avsåg att ”stuva om” bland statsbidragen. Lärarlönelyftet skulle flyttas till likvärdighetsbidraget, ett bidrag som inte alls har samma syfte vilket gör att lärarlönerna kommer att påverkas negativt.
Många lärare hörde av sig till mig och var upprörda. Hur kommer det att påverka min lön? I de kommuner som permanentat bidraget ingår det i grundlönen men i Linköpings kommun är det lagt som ett lönetillägg vilket gör att det finns en osäkerhet om bidraget försvinner.
Vi liberaler agerade direkt vi fick information om vad som var på gång. Roger Haddad, före detta vice ordförande i utbildningsutskottet, ställde en muntlig och en skriftlig fråga till regeringen med krav på att den statliga satsningen på lärarlöner ska fortsätta och inte avvecklas. Tack vare pressen på regeringen från bland annat lärarfacken och Liberalerna backar regeringen nu helt.
När man sent omsider insåg att likvärdighetsbidraget inte gick att använda till lärarlöner och inte heller omfattade gymnasieskolan ändrade man sig till att man skulle justera i bidraget. I dagarna har nu regeringen aviserat att låta lärarlönelyftet ligga kvar tills man har hunnit göra en översyn. Bättre sent än aldrig! Valfläsk eller inte så får man tacka för det.
Man kan ha olika åsikter om syftet med lärarlönelyftet och vilka grupper som omfattas av bidraget och om statsbidrag över huvud taget men regeringens avisering anser jag visar på en okunskap som man inte förväntar sig från de som styr skolan, i detta fall skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Hon må vara känd från tv men förtroendet för henne efter denna fadäs är inte på högsta nivå.
Vi liberaler sätter skolan först! Det är dags att permanenta lärarlönelyftet så att vi säkerställer att det efter valet och även framöver inte blir några sänkningar av lärarlöner i hela Sverige. Om fler elever skall lära sig mer och nå gymnasieexamen behövs flera utbildade lärare. För att fler skall vilja utbilda sig till lärare krävs både förbättringar i arbetsmiljön och löner som motsvarar den utbildning och det viktiga jobb som lärare gör. Därför säger vi nej till att nedmontera lärarlönelyftet och ja till att permanenta bidraget i lärarnas grundlön.