Svar på "Tillgången på läkemedel bättre idag", 23/4 och "Brister beror inte på apoteksreformen", 24/4.
Vi vill tacka MST Linköping såväl som Liberala Studenter för svar på vår debattartikel 18/4. Debattörerna menar föga förvånande att marknaden har lösningarna på alla möjliga problem, oavsett sakens natur och bakgrund.
Dagens problem ska alltså lösas genom mer av samma recept: överlåt mer ansvar till ett system av privata aktörer med vinstintressen och fortsätt att tillåta avsaknaden av en aktör med övergripande ansvar. Vår mening är att de ideologiska skygglapparna måste bort för att vi ska kunna förbättra vårt lands krisberedskap och tillgängligheten till medicin.
Först och främst måste vi bemöta vissa påståenden som motdebattörerna gör, så som att vi skulle hata företag. Det gör vi givetvis inte. Faktum är att företag har en viktig roll i vårt samhälle. Vi har många företagare, liksom arbetare, forskare och lärare att tacka för de många innovationer Sverige har producerat genom åren och den fantastiska tillväxt vi upplevt.
Misstaget som våra motdebattörer gör är att tro att all framgång kan förklaras av enskilda företagare, medan de underskattar vikten av god reglering, duktig personal och en stat som kan ta ansvar för de delar där företag och vinstintressen går emot medborgarnas intressen.
Vi blir också anklagade för att vilja vrida tillbaka klockan. Tvärtom menar vi att det är detta våra motdebattörer gör, som inte vill släppa den linje av avregleringar och decentraliserat ansvar för viktiga samhällsfunktioner som pågått sedan 90-talet. Vi kan inte fortsätta som om coronakrisen aldrig hänt, eller att rapporterna om brister i tillgängligheten på medicin aldrig skrivits. Det nya systemet borde förstås inte se exakt likadant ut som innan privatiseringen av apoteken. Nya leveransformer har exempelvis vuxit fram och dessa har en plats i ett förstatligat system.
Det är beklagligt att MST Linköping och Liberala Studenter mäter framsteg och utveckling i graden av privatisering och utförsäljning, snarare än hur människor upplever att deras vardag utvecklats.
Faktum är att svenskarna inte verkar tycka att utvecklingen har varit helt gynnsam. En opinionsundersökning som publicerades av Novus 16/4 i år visar att drygt 60 procent av de tillfrågade är positiva till ett förstatligande av apoteksmarknaden. Vår namninsamling har fått över 26 000 underskrifter. Missnöjet beror säkerligen på att tillgången till typiska läkemedel saknas och att priset på receptfria läkemedel skjutit i höjden, i vissa fall med mer än 50 procent, vilket visas i en granskning som DN publicerade 2/1 2017.
Dagens problematik kan inte lösas med mer av samma medicin. Det krävs att staten tar ett ansvar för att lösa de problem vi ser på apoteksmarknaden och medicinsk beredskap. Vi har en möjlighet att förändra tidigare misstag och rusta upp vårt land för kommande pandemier. Det vore beklagligt om vi lät ideologiska dogmer stå i vägen för ett bättre system.
Astrid Hultenius
Anton Karlsson
Erica Nådin
Omar Hassan
Thomas Kästner
S-studenter vid Linköpings Universitet