S+M-styrets beslut bryter mot lagen

S+M-styret i Linköping har en mÀrklig instÀllning till nödvÀndigheten av att följa lagen. PÄ fem mÄnader har styret tagit sex beslut dÀr man bryter mot lagen eller vÀljer att bedriva verksamhet i en grÄzon, skriver Michael Cocozza (LL).

Det finns all anledning för det socialmoderata styret att besinna sig. Den kommunala verksamheten ska skötas inom lagarnas ramar, inte utanför eller i en grÄzon, skriver Michael Cocozza, Linköpingslistan.

Det finns all anledning för det socialmoderata styret att besinna sig. Den kommunala verksamheten ska skötas inom lagarnas ramar, inte utanför eller i en grÄzon, skriver Michael Cocozza, Linköpingslistan.

Foto: Victor Bomgren/Arkivbild

Debatt2023-05-30 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

1. Det började med tomtrÀttsavtalet för en kommersiell fastighet utmed MalmslÀttsvÀgen. Linköpingslistan pÄtalade i kommunstyrelsen i januari att uppsÀgningen av företaget stred mot lag och etablerad rÀttspraxis. Kommunen kunde fortsÀtta endast pÄ grund av att företagaren inte vÄgade hÀvda sin rÀtt, detta av rÀdsla för repressalier. S+M-styret avslog vÄr begÀran och körde pÄ i strid med jordabalken.

2. I mars kom besked om skolnedlÀggningar i ett forcerat tempo. Eftersom S+M-styret bara har majoritet i nÀmnd och inte i kommunstyrelse eller fullmÀktige, tog man beslutet i skolnÀmnden. Detta trots att juridisk expertis menade att frÄgan pÄ grund av konsekvenser för kommunens fastighetsbolag, andra delar av kommunal verksamhet samt övriga samhÀllet, borde hanterats i fullmÀktige. S+M-styret avslog oppositionens yrkande att ta upp Àrendet i fullmÀktige i strid med kommunallagen och relevant rÀttspraxis.

3. I samband med att fullmÀktige behandlade Ärsredovisningen i april menade Linköpingslistan att kommunens pensionsÄtaganden borde redovisas enligt blandmodellen, vilket ocksÄ Àr lag. Kommunens nuvarande lagstridiga redovisning ger en bild av att det ekonomiska lÀget Àr sÀmre Àn vad det Àr. Det innebÀr mer politiskt utrymme att bedriva en Ätstramande ekonomisk politik. S+M-styret avslog vÄr begÀran och valde att redovisa pensionsÄtaganden i strid med lagen om kommunal bokföring och redovisning.

4. Folkungaskolans rektor tog ett beslut rörande skolans inre organisation med stöd av skollagens kapitel 2, paragraf 10. Rektors beslut Àr ett myndighetsbeslut och omfattas av den sÄ kallade beslutssuverÀniteten. Det har stöd i grundlagen dÀr det uttryckligen framgÄr att politiker i kommunen inte ska lÀgga sig i rektors myndighetsbeslut. Man kan se det som ett arv frÄn den tid dÀr staten var huvudman för skolan. Trots detta starka rÀttsskydd för rektor gÄr S+M-styret ut offentligt och försöker pressa fram en Àndring av rektors stÄndpunkt. S+M-styret bryter dÀrmed mot sÄvÀl skollagen som regeringsformen.

5. PÄ förra kommunstyrelsemötet föreslog LL krav pÄ att de företag som utför arbeten pÄ kommunala byggen och stÀduppdrag löpande ska visa att kÀllskatt och sociala avgifter betalas och att det Àven ska omfatta utlÀndska företag dÀr det visat sig att fusk ofta förekommer. S+M-styret avslog förslaget och lÀmnar dÀrmed öppet för svartjobb och annan arbetslivskriminalitet inom verksamhet som kommunen upphandlar.

6. Förra veckan kom beslut om indraget bidrag till ett studieförbund. Eftersom de externa revisorerna inte hittat nĂ„got fusk i verksamheten snickrade S+M-styret ihop en egen grund för avslag. Verksamheten sĂ€gs inte bidra till ”integrationen i samhĂ€llet” och ska dĂ€rför inte fĂ„ kommunalt stöd pĂ„ samma villkor som andra studieförbund. Ett tveksamt beslut som strider mot kommunallagens krav pĂ„ att mĂ€nniskor ska behandlas lika, den sĂ„ kallade likstĂ€llighetsprincipen. Samma finurliga grund skulle kunna anvĂ€ndas för att neka utbetalning av partistöd till S och M, med hĂ€nvisning till fĂ„ utrikesfödda i deras fullmĂ€ktigegrupper. ”Bristande integration i samhĂ€llet?" Bevare oss för den typen av juridisk/politisk hitte-pĂ„-grund för sĂ€rbehandling av individer, föreningar eller andra verksamheter.

Det finns all anledning för det socialmoderata styret att besinna sig. Den kommunala verksamheten ska skötas inom lagarnas ramar, inte utanför eller i en grÄzon. Medborgarna mÄste vara trygga i att lagar följs, att kommunens agerande Àr förutsÀgbart och att alla medborgare behandlas likvÀrdigt.

Fotnot. PÄ onsdag svarar S+M-styret pÄ debattartikeln.