Våldet kan också vara dödligt. Var tionde minut mördas en kvinna någonstans i världen, oftast av en man i nära relation, enligt UN Woman. I Sverige mördas i snitt 14 kvinnor varje år, enligt Brottsförebyggande rådets (BRÅ) siffror för perioden 2017–2023. Med de fall av mördade kvinnor som redan skett under 2024 pekar allt på att snittet kommer att överstigas i år. Det är en skrämmande utveckling.
Den senaste nationella kartläggningen av brott i nära relationer publicerad 2024 visar att utsattheten för våld i nära relation är utbredd i samhället. Totalt uppgav mer än var åttonde person (16–84 år) att de blivit utsatta för någon typ av våld i nära relation under 2022. Det är en större andel kvinnor än män som uppger att de blivit utsatta.
Krafttag är därmed på sin plats och under Orange Day den 25 november uppmärksammades frågan världen över. Det är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Men vi har fortfarande en lång väg att vandra innan målet är uppnått. Arbetet måste ske varje dag och på alla nivåer.
Myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomförde nyligen inom ramen för ett regeringsuppdrag en omfattande tillsynsinsats av det arbete som bedrivs i kommuner och regioner relaterat till våldsutsatthet och våld. Den samlade tillsynen visar att brister i regelefterlevnad och handläggning försvårar upptäckten av våld och i värsta fall också döljer pågående våld. Det framgår av granskningen att 38 procent av vårdcentralerna som granskades hade brister i följsamhet till minst en regel avseende förhindrande av våld i nära relation. Dessa utgörs bland annat av krav på att i enrum fråga en person som visar tecken på att vara våldsutsatt, om orsaken till symptomen eller tecknen.
Det är tydligt att mycket arbete kvarstår och för Centerpartiet är frågan prioriterad. Vi har länge kämpat för att få igenom ett integrerat mottagande för kvinnor utsatta för våld i nära relationer. Här i Region Östergötland har det regionala styret (M, KD, L med stöd av SD) tyvärr pausat arbetet för att införa ett integrerat mottagande. Det är oerhört allvarligt. När pengar ska sparas är det målgruppen utsatta kvinnor som får ta smällen. För oss är det ingen tvekan om behovet. I Centerpartiets senaste budget gav vi ett uppdrag till verksamheten att utifrån ”genomförd förstudie etablera ett integrerat mottagande med stöd för de som är drabbade av våld i nära relation”.
Det regionala styret må i ord tycka att frågan är viktig, men det är viktigare att gå från ord till handling. Våld i nära relationer är ett samhällsproblem och vården kan göra mycket i denna fråga. Det gäller nu att se till att kunskapen kring detta når ut till våra medarbetare inom hälso- och sjukvården, att tillse att sjukvården inte brister i sina skyldigheter gentemot våldsutsatta, och att vi genomför det integrerade mottagandet så att kvinnor inte faller mellan stolarna. Vi har som sagt fortfarande en lång väg att vandra, men första steget tar vi i dag.