C: Stärk primärvården för en effektivare vård

Hälso- och sjukvården har flera utmaningar att hantera. Under kommande tioårsperiod ökar andelen personer som är 85 år och äldre med 60 procent, vilket skapar ett stort tryck på vården och äldreomsorgen, skriver Julie Tran (C) och Kerstin Sjöberg (C).

En snabbare uppskalning innebär en snabbare åtgärd av arbetsmiljöproblemen och vi får fler läkare i länet, vilket i slutändan bidrar till en mer patientsäker vård, skriver Kerstin Sjöberg (C) och Julie Tran (C).

En snabbare uppskalning innebär en snabbare åtgärd av arbetsmiljöproblemen och vi får fler läkare i länet, vilket i slutändan bidrar till en mer patientsäker vård, skriver Kerstin Sjöberg (C) och Julie Tran (C).

Foto: Corren arkiv

Debatt2024-12-31 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regionen har begränsade resurser, vårdplatsbrist, kompetensbrist och ökade kostnader på grund av nya behandlingar, läkemedel och innovationer.

En välfungerande primärvård bidrar till en kostnadseffektiv vård, ger lägre total vårdkonsumtion och är centralt för befolkningens nöjdhet med sjukvårdssystemet. En stark och stabil primärvård med god tillgänglighet kan minska antalet besök på akutmottagningen, och frigöra vårdplatser på sjukhusen.

Centerpartiet vill därför se en reell satsning på primärvård och kontinuitet, där specialistläkare med allmänmedicinsk kompetens (allmänläkare) ökar och invånarna tilldelas en fast läkarkontakt. I dag är det brist på allmänläkare på många vårdcentraler. Vi behöver därför fler läkare i specialisttjänstgöring (ST) och fler läkare som kommer ut specialistutbildade inom allmänmedicin.

Satsningar på primärvård är dessutom avgörande i omställningen till Nära vård-arbetet, som i sin tur bidrar till en personcentrerad vård med bättre kontinuitet för patienten. Utan den här omställningen kommer vi inte kunna lösa några av dagens hälso- och sjukvårdsutmaningar.

En ny enkät som Region Östergötland gjort visar att över hälften av de svarande allmänläkarna upplever att de är utmattade och drygt 40 procent upplever att de har stressrelaterade symtom på grund av sitt arbete. En snabbare uppskalning innebär en snabbare åtgärd av arbetsmiljöproblemen och vi får fler läkare i länet, vilket i slutändan bidrar till en mer patientsäker vård. 

I Region Östergötland finns en beslutad beräkning avseende antal listade patienter per allmänläkare. Den kompletterades med Socialstyrelsens rekommendation från våren 2022 om ett nytt lägre nationellt riktvärde för fast läkarkontakt i primärvården till 1100 invånare per allmänläkare. Centerpartiet anser att det är viktigt att ha en konkret plan för att uppnå detta och för att fler ska få en fast läkarkontakt. En fast läkarkontakt är viktigt för kontinuiteten med patienten.

Patienter med lägst grad av kontinuitet med sin allmänläkare uppsökte jourverksamhet i dubbelt så hög utsträckning som patienter med högst grad av kontinuitet, enligt en internationell studie. Hög personlig läkarkontinuitet i primärvård var även förenad med lägre antal läkarbesök på akutmottagningar, enligt en studie från Jönköpings sjukvårdsregion. Det finns också statistik som visar att besöken minskar på jourverksamheter, akutmottagningar och att dödligheten minskar ju längre kontinuitet en patient har med sin läkare.

Centerpartiet föreslår därför följande tre förslag för att stärka primärvården:

1. Öka primärvårdens andel av vårdbudgeten till 20 procent i ett första steg till 2026. Ett långsiktigt mål är 25 procent.

2. Få ut fler ST-läkare i regionen genom att möjliggöra att fler kan anställas budgetmässigt.

3. Ta skyndsamt fram en handlingsplan för hur vi kan nå riktvärdet för fast läkarkontakt i primärvården till 1100 invånare per allmänläkare. Handlingsplanen behöver innehålla en tydlig budgetplan för hur mycket som ska avsättas årligen, och åtgärder ska återkommande utvärderas och kompletteras under tidsperioden.