Enligt senast registrerade siffror (mars 2024) är antalet vårddygn för utskrivningsklara patienter högre i Östergötland än i våra grannregioner, Kalmar och Jönköping. Siffran är även högre än i riket. För östgötska patienter innebär detta en onödig väntan på att få återvända hem och en större risk att drabbas av vårdrelaterade infektioner.
Under 2023 tog färdigbehandlade patienter i Region Östergötland upp vårdplatser som motsvarar omkring 14 150 vårddagar, vilket i snitt blir cirka 38 platser per dag. Att skapa en smidig process för utskrivning av patienter är att frigöra vårdplatser till andra patienter.
I dag finns ett avtal mellan Region Östergötland och länets tretton kommuner som beskriver syfte, mål och parternas ansvar vid utskrivning av patienter från sluten vård. Tyvärr visar en genomförd revisionsrapport att parter upplever att målen är oklara och att det är otydligt hur de ska uppnås. Utöver detta upplevde berörda parter att avtalet är svårtolkat, att administrationen är omständlig, och att krisberedskapsperspektivet saknades. Därför har huvudmännen valt att avsluta avtalet och ett nytt är under framtagande och ska finnas på plats senast 1 juli 2025.
För Centerpartiets del är det angeläget att den personcentrerade vården får fäste och blir en naturlig del av arbetet. Därför behöver region och kommun och berörda professioner samverka för patientens bästa. Här ser vi nyttan av att en samordnad individuell plan (SIP) upprättas och görs i ett tidigt skede. Det är avgörande för att utskrivningsprocessen ska lyckas. Det är också viktiga delar för att kunna genomföra omställningen till Nära vård. Centerpartiet ser att det är svårare att lösa utskrivningsproblematiken utan en förflyttning mot Nära vård och utan en stärkt primärvård.
Parterna behöver också bli bättre på att följa upp de avtal som tecknas. Revisionsrapporten bedömde att uppföljningsarbetet inte alls var tillfredsställande eller saknades. Utan uppföljning är det svårt att veta hur väl vi uppnår våra gemensamma mål. Dessutom blir det en utmaning att implementera nödvändiga förbättringar om vi inte kartlägger vad som fungerar eller vad som skaver i samarbetet. Systematiska rutiner för att följa upp avtalens efterlevnad är ett måste. Det ska vara enkelt att upptäcka avvikelser. Det ska helt enkelt vara lätt att göra rätt.
Ett sista medskick är att Centerpartiet vill se tydliga incitament för samarbete för det är en framgångsfaktor. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är inne på samma linje och menar att det inte är olika betalningsmodeller eller tillgången på vårdplatser som är avgörande, utan hur väl aktörerna samarbetar. Detta är bra att ha i åtanke när det nya avtalet nu skrivs fram. Risker för brister och fel i vården är som störst då patienten lämnar en huvudman för att övergå till en annan. Här behöver vi satsa på att förbättra kommunikationen mellan parterna för det underlättar samarbetet.
Vi i Centerpartiet är övertygade om att det finns fler lösningar som kan förbättra situationen. Flera regioner visar att det går att minska antalet vårddygn för utskrivningsklara patienter. Vi ser fram emot en bred samsyn kring dessa frågor och kommer fortsätta att agera som en konstruktiv part i arbetet.