Bygg ut laddinfrastrukturen i Åtvidaberg

Den återstart av Åtvidaberg, Sverige, Europa och världen som kommer efter coronakrisen ska vara grön.

I en pendlarkommun som Åtvidaberg är bilberoendet högt, menar skribenten.

I en pendlarkommun som Åtvidaberg är bilberoendet högt, menar skribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2020-11-19 08:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Internationellt sprids målet Build back better. Vi kan samtidigt minska koldioxidutsläppen, lägga grunden för nya jobb och stärka vår konkurrenskraft. Det kräver politisk handlingskraft och mod.

Omställningen till en fossilfri ekonomi innebär att ny teknik vinner mark och tränger ut det gamla och fossila. När Preem aviserade att de i grunden ska tänka om sina utbyggnadsplaner gällande raffinaderiet i Lysekil blev det ett exempel på det. Skiftet från fossilt till förnybart sker inte av en slump, utan är ett resultat av ett enträget politiskt arbete. Sverige har länge varit världsledande på innovation inom miljöområdet. Runt om i landet pågår många spännande pilotprojekt. Åtvidabergs kommun har, tack vare klimatklivet, redan ställt om till en helt fossilfri fordonsflotta. Detta är möjligt tack vare miljöpartiets politik. 

Riskerna med att investera i ny innovativ teknik kan vara svåra att bedöma. Det är lätt att fastna i gamla hjulspår och tveka inför att ta nästa stora steg - särskilt i tider av ekonomisk osäkerhet. Staten kan göra stor skillnad genom att gå in och ta en del av risken så att ny teknik får möjlighet att växa till stor skala. 

Miljöpartiet har fått igenom ett helt nytt stöd i form av gröna kreditgarantier. Det innebär att staten kommer att gå in och ställa ut garantier för 10 miljarder redan nästa år, och den summan kommer sedan att öka. Det kommer att möjliggöra stora klimatinvesteringar och stärka vår konkurrenskraft gentemot andra länder som har motsvarande program på plats. 

Tillsammans skapar investeringar i infrastruktur för elektrifiering och tydlig miljöstyrning via instrument som utsläppshandel, reduktionsplikt och bonus-malus aktiva politiska förutsättningar för de transformativa steg som behövs för att ställa om till en fossilfri ekonomi. 

Att Åtvidabergs kommun har en fossilfri fordonsflotta idag är bra och ett första viktigt steg i rätt riktning. Men mer behövs. I en pendlarkommun är bilberoendet högt. Att elbilsförsäljningen i Sverige slår nya rekord beror på att regeringen gjort det billigare och enklare att köpa, köra och äga en bil med låga utsläpp. Elbilsbranschen räknar med att vi 2030 kommer att ha 2,5 miljoner laddbara fordon i Sverige. Nästa steg måste därför bli utbyggnaden av laddinfrastruktur i kommunen. Vidare måste Åtvidabergs industrier få möjlighet att växa ur fossilberoendet. Genom att stötta jordbruket samt bygg- och metallindustrierna att ställa om från fossil energiförsörjning tar vi klivet in i framtiden.

Svensk industri och svenska företag vill och kan vara en avgörande del av klimatomställningen. Genom bra förutsättningar för storskaliga satsningar i Sverige kan vi bidra till att minska utsläppen på global nivå. Svenska innovationer som kullagret, Dancing Queen och begreppet ombudsman har alla spridit sig långt utanför Sveriges gränser och gjort avtryck på den globala samhällsutvecklingen. Vi kan göra det igen.