Bygg mer än bostäder

Bara bostäder gör inte ett hållbart samhälle. Bostadsminister Peter Eriksson måste inkludera idrotten när han utformar bostadspolitiken, skriver debattörerna.

Byggboom. Sverige behöver 700 000 bostäder fram till 2025, enligt Boverket.

Byggboom. Sverige behöver 700 000 bostäder fram till 2025, enligt Boverket.

Foto: Peter Jigerström

Debatt2016-11-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det byggs rekordmånga nya bostäder i Sverige. Boverket skrev nyligen upp sin prognos för 2016 och bostadsbyggandet är på den högsta nivån sedan slutet av miljonprogrammet på 1970-talet.

Det är bra att det byggs många bostäder. Boverket menar att det behöver byggas 700 000 bostäder fram till 2025. Svensk idrott, med fler än tre miljoner medlemmar, är en viktig del för hälsa och välmående. Ändå missas den aspekten alltför ofta i planeringen när nya bostadsområden planeras eller förtätas. Det är ohållbart och leder till ökade kostnader för samhället. Sjukvårdskostnader ökar när möjligheterna till fysisk aktivitet minskar, känslan av delaktighet i lokalsamhället försvinner och allt detta får stora konsekvenser på längre sikt. Segregationen i Sverige ökar och har gjort så under många år. Civilsamhället är på många sätt en motkraft mot segregationen.

Sverige har den snabbaste urbaniseringen i Europa. Under en kort tid har många som flytt krig och förföljelse hittat en trygg plats att starta om sina liv på i Sverige. Dessa förändringar ställer krav. Men ett fungerande samhälle behöver mer än bostäder. Självklart måste skolor, sjukhus, arbetsplatser och infrastruktur byggas. För ett starkt och hållbart samhälle behövs också platser där vi kan mötas för att skapa tillit och förståelse för varandra. Vi behöver platser där vi kan utveckla våra intressen och växa som människor. Vi behöver platser där vi kan må bra – tillsammans.

Därför kräver vi att:

1. Idrotten blir en naturlig del i byggandet av den hållbara staden.

2. Idrott skrivs in i plan- och bygglagen.

3. Boverket tar med idrott i sin vägledning till kommunerna.

4. Samråd med våra regionala idrottsförbund måste ske när översiktsplaner och den fördjupade översiktsplanen tas fram.

Idrottsrörelsen är en av de största folkrörelserna. Här i Linköping är vi cirkaa 130 föreningar med 70 000 medlemmar. Idrott leder till färre livsstilsrelaterade sjukdomar såsom cancer, diabetes och fetma. Studier visar att barn och ungdomar som idrottar i föreningar har fler kompisar, bättre självkänsla och självförtroende, skolkar mindre och begår färre brott än de som inte idrottar i förening.

Insatserna som idrottsföreningar i hela landet gör för att välkomna våra nya medborgare och ge dem en snabbare väg in i samhällsgemenskapen är svåra att räkna i pengar. De investeringar som samhället gör i idrottsrörelsen ger vi mångfaldigt tillbaka

Men för att vi ska kunna göra allt det här behöver vi någonstans att vara. Vi behöver planer, hallar, och skogar. Dessvärre ser vi redan i dag att idrott nedprioriteras eller glöms bort i den fysiska planeringen.

Om bostadsminister Peter Eriksson och ledande kommunpolitiker inte agerar nu riskerar vi att bygga in ett folkhälsoproblem och öka segregationen i decennier.

Vi tror att idrott är en del viktig del för att bygga ett starkt och varmt samhälle. Svensk idrott ska vara världsbäst. På topp och bredd, bland unga och gamla. Vi vill att idrott ska finnas med genom hela livet. Bra samhällsplanering behövs för att vi ska kunna göra vår del i samhällsbygget.

Mattias Ottosson

ordförande, Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna

Kristin Lönnqvist

distriktsidrottschef, Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna