Bygg hållplatser tillgängliga för alla

För en del personer med funktionsnedsättning är kollektivtrafiken inte tillgänglig eftersom de inte kan använda alla hållplatser idag, skriver Mari Hultgren (S) och Mikael Sanfridson (S).

Så många som möjligt ska kunna utnyttja kollektivtrafiken.

Så många som möjligt ska kunna utnyttja kollektivtrafiken.

Foto: Magnus Andersson

Debatt2019-06-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköping har en väl utbyggd kollektivtrafik. Utbyggnaden av kollektivtrafiken gör att fler bussar trafikerar samma hållplatser, med upp till 21 olika bussar på samma hållplats. Det är i sig positivt för byten mellan olika bussar.

Men för en del personer med funktionsnedsättning är kollektivtrafiken inte tillgänglig eftersom de inte kan använda alla hållplatser idag. För en synskadad person eller en person som har svårt att förflytta sig blir det svårt att kliva på rätt buss på en hållplats där många bussar stannar samtidigt. Att inte se gör det omöjligt att välja rätt buss och att ha svårt att röra sig gör det omöjligt att hinna fram till rätt buss innan den åker iväg.

Linköpings kommun ska nu handla upp nya system som presenterar vilka bussar som trafikerar hållplatsen och när de olika bussarna avgår. För att göra hållplatserna tillgängliga för alla är det viktigt att kommunen ställer rätt krav i upphandlingen. Det finns idag lösningar på marknaden som gör detta möjligt med exempelvis uppläsning av tidtabell eller ljussignal för bussförarna.

Vi ser många omprövningar och avslag på färdtjänstansökningar. Personer som är äldre eller har en funktionsnedsättning som varken kan använda kollektivtrafik eller får färdtjänst, riskerar därför att bli isolerade och få en mycket ensam tillvaro. Därför är det nödvändigt att samarbeta aktivt inom kommunen och mellan kommun och region för att lösa problemen, så att alla kan göra sina vardagliga resor.

Vi vill att Linköpings kommun tar tag i dessa problem och ger fler möjlighet att åka kollektivtrafik och att kommunen tar hjälp av funktionshinderrörelsen för att ställa rätt krav i köpet av det nya systemet. Det finns inga som är bättre än funktionshinderrörelsen på att förstå de situationer och problem som en person med funktionsnedsättning ställs inför och hur de kan lösas.

Mari Hultgren (S)

vice ordförande samhällsbyggnadsnämnden

Mikael Sanfridson (S)

vice ordförande äldrenämnden