Bygg ett mer demokratiskt FN

Sverige behöver utnyttja ett eventuellt medlemskap i säkerhetsrådet till fullo för att driva på demokratiseringen av FN, skriver SSU Östergötland.

Margot Wallström. Sveriges utrikesminister vid Sveriges FN-delegation i New York i samband med den svenska kandidaturen för en plats i FN:s säkerhetsråd.

Margot Wallström. Sveriges utrikesminister vid Sveriges FN-delegation i New York i samband med den svenska kandidaturen för en plats i FN:s säkerhetsråd.

Foto: Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2016-06-27 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i en värld där ett globalt samarbete för att lösa internationella konflikter, bevara internationell fred och säkerhet blir allt viktigare. För att kunna utveckla detta arbete krävs dock att det finns stabila och fungerande arenor för global samverkan. Förenta Nationerna (FN) har sedan 1945 spelat en viktig roll i upprätthållandet av global fred och säkerhet. I detta arbete har FN:s säkerhetsråd en avgörande roll med tanke på att deras främsta uppdrag är att utreda hot mot fred, upprätthålla global fred, försöka undvika konflikter och stötta demokratisk utveckling i världens länder.

Säkerhetsrådet består idag av 15 medlemsstater. Fem av dessa – Kina, USA, Storbritannien, Frankrike och Ryssland – är permanenta medlemmar och har rätt att stoppa viktiga beslut genom att lägga in ett veto. För att fatta beslut krävs det med andra ord att alla fem permanenta medlemsstater är överens om det beslut som ska fattas vilket är problematiskt på flera olika sätt. Denna struktur tillåter enskilda stater att få en mycket stark maktposition och säkerhetsrådets permanenta medlemmar får större inflytande än övriga medlemsstater. En del av länderna med vetorätt har även visat att de inte värnar mänskliga rättigheter och demokrati. Detta kan exemplifieras genom Rysslands diskriminering mot HBTQ-människor.

Historiskt sett har Sverige spelat en viktig roll när det gäller att driva demokratiutveckling och internationell solidaritet. Sveriges kandidatur till säkerhetsrådet visar att intresset fortfarande är starkt. Men kandidaturen väcker också frågor om engagemang och ansvar för FN som organisation. Skulle regeringen vara beredd att aktivt arbeta för ett mer demokratiskt FN?

Sverige bör ta ansvar och våga stå upp för självklara värdegrunder. Vi behöver utnyttja vårt eventuella medlemskap i säkerhetsrådet till fullo för att driva på demokratiseringen av FN. Det är viktigt att de svenska representanterna främjar de beslut som skapar fred, mänskliga rättigheter och demokratiutveckling, men också vågar motsätta sig förslag som inte gör det. Exempelvis genom att ifrågasätta de permanenta medlemmarnas användande av vetorätten i situationer där det är tydligt att det är landets egna intressen som står i centrum. Sverige måste börja spela en mer aktiv roll i FN när det handlar om att fatta beslut som står i linje med organisationens grundläggande värderingar. Att vara pragmatisk är en viktig förutsättning för att utveckla FN, men vi får aldrig kompromissa om mänskliga rättigheter för att beslut ska kunna fattas på enklast möjliga sätt. Sverige måste våga försvara grundläggande rättigheter för människor, inte enstaka medlemsländer i säkerhetsrådet.

Linus Emmoth

ordförande SSU Östergötland

Shanga Aziz

internationell ledare SSU Östergötland

Nidhal Ali

internationella nätverket SSU Östergötland

Celina Persson

internationella nätverket SSU Östergötland