Bröstcancervården i Östergötland hotad av kompetensbrist

Framsteg inom bröstcancerforskningen gör det i dag möjligt att rädda liv med avancerad diagnostik och nya behandlingar. Trots detta är det långt ifrån säkert att bröstcancerpatienter i Östergötland får tillgång till nya läkemedel när vårdpersonalen nekas fortbildning, skriver Bröstcancerförbundet.

Det är dags att politikerna i Region Östergötland tar ansvar för en säker bröstcancervård, skriver Bröstcancerförbundet.

Det är dags att politikerna i Region Östergötland tar ansvar för en säker bröstcancervård, skriver Bröstcancerförbundet.

Foto: Bröstcancerförbundet

Debatt2024-10-15 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor är bröstcancer, och antalet drabbade fortsätter öka. Förra året fick 359 kvinnor i Östergötland diagnosen bröstcancer, i hela landet drabbades 9 591 personer. Trots att de allra flesta överlever avled 64 kvinnor i Östergötland av sin bröstcancer under 2023.

Årets Bröstcancerrapport visar att utvecklingen på landets bröstcancerskliniker bromsas av en allvarlig resurs- och kompetensbrist. Det äventyrar bröstcancerpatienternas tillgång till nya innovativa behandlingar. Så många som var femte bröstcancerpatient uppger att de känt oro över att inte få tillgång till behandling. 

I vår granskning uppger varannan bröstonkolog att bristande kompetensutveckling riskerar att begränsa användningen av nya läkemedel och behandlingar. Lika många har under det senaste året nekats kompetensutveckling och upplevt sjuksköterskebrist. Rapporten visar att hindret oftast inte är läkemedlets kostnad utan tillgång till personal och diagnostik. Att ordinera nya läkemedel och behandlingar kräver personal som med kunskap om biverkningar kan följa patienterna. När kunskapen saknas är det inte möjligt att ordinera nya behandlingar, vilket i värsta fall kan vara livsavgörande. 

Därför vill vi uppmana politikerna i Region Östergötland att garantera tillräckliga resurser för regionens cancervård. Utan fortbildning bromsas bröstcancervårdens utveckling och patientsäkerheten äventyras. Brister i kompetens förstärker regionala skillnader och bidrar till en ojämlik vård. Nu är det dags för politikerna att prioritera bröstcancervården i Östergötland och rädda liv.