Bristen på röntgensjuksköterskor ger långa väntetider

I dag väljer många bort Östergötland på grund av den dåliga löneutvecklingen och arbetsvillkoren med bland annat långa arbetstidsveckor på grund av jour nattetid och ett ökande övertidsuttag, skriver debattörerna.

Röntgen är ett tekniktungt område där röntgensjuksköterskan säkrar att patienterna inte utsätts för mer strålning än nödvändigt vid undersökningen, skriver debattörerna.

Röntgen är ett tekniktungt område där röntgensjuksköterskan säkrar att patienterna inte utsätts för mer strålning än nödvändigt vid undersökningen, skriver debattörerna.

Foto: JOHAN LÖF

Debatt2022-11-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 8 november är det yrkesdagen för röntgensjuksköterskor. En 3-årig akademisk utbildning som Vårdförbundet organiserar. Det råder brist på denna livsviktiga profession, i Region Östergötland finns färre röntgensjuksköterskor per 100 000 invånare än riksgenomsnittet. Röntgensjuksköterskorna i Östergötland måste få bättre villkor och löner! I dag väljer många bort Östergötland på grund av den dåliga löneutvecklingen och arbetsvillkoren med bland annat långa arbetstidsveckor på grund av jour nattetid och ett ökande övertidsuttag. Den nya röntgenenheten i Mjärdevi kan inte ha öppet på grund av avsaknaden av röntgensjuksköterskor.

I stället för att ge rätt förutsättningar till medarbetare som vill utbilda sig till röntgensjuksköterskor snabbutbildar arbetsgivarna nu icke-legitimerade yrkesgrupper att utföra vissa undersökningar som röntgen med konventionell utrustning, mammografi och mobil röntgen. Den här typen av nödlösningar med outbildad personal påverkar patientsäkerheten negativt och riskerar att urholka de kvalitetskrav som kommer med yrkeslegitimationen – vilket är fel väg att gå och riskerar att göra bristen större!

Bild- och funktionsdiagnostik (röntgen) är en grundläggande och central funktion inom vården. Varje år utförs över 5,5 miljoner röntgenundersökningar i Sverige och merparten av dessa utförs – än så länge – av legitimerade röntgensjuksköterskor. Bristen på kompetens leder till fördröjda undersökningar för diagnoser och behandlingar för patienterna, med förvärrade besvär och i värsta fall dödsfall som resultat. 

Röntgen är ett tekniktungt område där röntgensjuksköterskan säkrar att patienterna inte utsätts för mer strålning än nödvändigt vid undersökningen. Arbetet är självständigt och kräver specifika kunskaper i kompetensen och kvalitetsgranskning av de röntgenundersökningar som ligger till grund för patientsäker diagnos och behandling. 

Vårdförbundet efterlyser att nya styret i region Östergötland tänker långsiktigt och proaktivt när det gäller invånarnas tillgång till röntgen. Vägen dit går genom att regionen satsar på att vara en attraktiv arbetsgivare genom:
* Regioner och privata vårdföretag måste säkerställa goda och säkra arbetsvillkor för att både behålla och locka fler till yrket.
* Antalet platser för verksamhetsförlagd utbildning måste utökas och fler handledare säkras, så att lärosätena kan ta emot fler studenter.
* Inför en nationellt reglerad och lagstadgad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor. I takt med att vården utvecklas behöver personalens kompetenser utvecklas.
* Låt professionen ta en nyckelroll inom digitalisering, mobilisering och teknikutveckling, så att vården moderniseras och flyttar närmare individen och kan gynna både den nära vården och den högspecialiserade vården. 

Röntgensjuksköterska är ett fantastiskt yrke men vi är för få! Med våra förslag kan vi vända utvecklingen till det bättre och framtidssäkra en central funktion i vården.