Bristen på kompetens allt värre

Svårigheterna att hitta kompetent arbetskraft är fortsatt stora. I Linköping och i Östergötlands län är situationen bland de värsta i hela landet, skriver Eva Nordmark, TCO.

Lärare. Ett av många yrken där det är svårt att rekrytera personer med rätt kompetens.

Lärare. Ett av många yrken där det är svårt att rekrytera personer med rätt kompetens.

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2018-03-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Brist på arbetskraft med rätt kompetens är det största och mest akuta problemet på svensk arbetsmarknad. Arbetsförmedlingens yrkesprognos visar att svårigheterna att hitta kompetent arbetskraft är fortsatt stora. I Linköping och i Östergötlands län är situationen bland de värsta i hela landet och 70 procent av arbetsgivarna uppger att det är svårt att hitta arbetskraft. Kompetensförsörjningen och insatser mot bristen på kompetent arbetskraft måste bli en valfråga 2018. Annars riskeras såväl tillväxt som välfärden.

Enligt Konjunkturinstitutet är bristen på arbetskraft med rätt kompetens en avgörande utmaning för svensk konkurrenskraft och välfärd. I Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognos rapporteras att antalet bristyrken ökar och enligt Svenskt Näringsliv misslyckas en av fem rekryteringar.

Bland de yrken där det råder störst brist på arbetskraft i Östergötland finns många som organiseras av medlemsförbunden i TCO. Det rör sig om för samhället viktiga yrkesgrupper som specialistsjuksköterskor, poliser, lärare, ingenjörer, socialsekreterare samt mjukvaru- och systemutvecklare. För att länet och landet ska behålla och utveckla såväl konkurrenskraft som välfärd måste ett flertal reformer till. Från TCO menar vi att politiken framöver behöver ges följande inriktning:

Kompetensutveckling:

Arbetsmarknaden i Östergötlands län förändras ständigt och behovet av kompetensutveckling genom hela arbetslivet är viktigare än någonsin. Enligt en undersökning som TCO låtit SCB genomföra, säger knappt hälften av tjänstemännen att de behöver kompetensutveckling som de inte kan få genom sin arbetsgivare och 39 procent av dessa tror sig behöva det inom ett år.

För att detta ska göras möjligt måste tillgången till högre utbildning öka och fler vägar till studier skapas. Här spelar högskolan en avgörande roll och för att möta behoven behöver högskolan ges ett omställningsuppdrag för att underlätta omställningen på arbetsmarknaden.

Ett omställningsuppdrag skulle innebära att högskolan erbjuder ett utbud som fler kurser på deltid, kvällstid och på distans för att underlätta för yrkesverksamma mitt i livet att fylla på med ny kunskap för att matcha de krav som arbetsmarknaden ställer. Möjligheterna för sjukskrivna och arbetslösa att studera på högskolan behöver förbättras och utbudet av högre utbildning göras relevant för yrkesverksamma mitt i livet och inom yrkesområden där det idag råder brist.

TCO menar att kompetensförsörjningen förtjänar att bli en av de stora valfrågorna 2018. Brist på kompetent arbetskraft hindrar företag från att växa och sänker såväl kapaciteten som kvaliteten i skola, vård och omsorg. Vi måste möjliggöra vidareutbildning för personer som redan finns på arbetsmarknaden så att fler utbildar sig till bristyrken senare i livet. Om inget görs för att möta arbetsmarknadens krav riskerar vi på sikt både välstånd och välfärd i både länet och landet.

Eva Nordmark

ordförande TCO