Bra tandvård till alla måste få högre prioritet

Att lågavlönade, bidragstagare med flera inte har råd att gå till tandläkaren är väl känt och ställer till problem i samhället. Även andra orsaker till uteblivna tandläkarbesök finns som rädsla, ångest och svårighet att passa tider, skriver debattörerna.

Tandhälsoförbundet anser att tandhälsan behöver uppmärksammas mer och att det inte ska kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn, skriver debattörerna.

Tandhälsoförbundet anser att tandhälsan behöver uppmärksammas mer och att det inte ska kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn, skriver debattörerna.

Foto: Tore Meek/NTB/Scanpix/TT

Debatt2024-08-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att sakna tänder, ha missfärgade sådana eller ha dålig andedräkt är handikappande i sig inte minst socialt. Personer med dålig tandhälsa har bakterier och inflammationer i tänder och tandkött som aktiverar kroppens immunförsvar. Symtom som värk och trötthet kan uppstå liksom svårighet att tugga. 

Inflammationer i munhålan kan skapa dålig andedräkt samt mängder av sjukdomar som exempelvis lunginflammation, hjärtinfarkter, cancer och till och med demens. 

Tandhälsan påverkar hela kroppen och därför är det nödvändigt att tandvården och sjukvården samarbetar. Alla läkare bör titta sina patienter i munnen och fundera över olika symtom som kan orsakas av inflammationer eller infektioner i tandkött och tänder. Tänderna hör faktiskt till kroppen.

Tandhälsoförbundets medlemmar har många besvär som botats eller minskat genom att tandläkaren tagit bort orsaker till olika besvär i munhålan. 

Det kan handla om metalliska lagningsmaterial som triggat igång allergier eller andra överkänslighetsreaktioner. Amalgamfyllningar som läcker kvicksilver känner många till, men alltfler klagar också över problem med titan i kronor, broar eller implantat. 

Rotfyllda tänder är oftast rejält infekterade och medför att immunförsvaret får jobba på högvarv för att hantera bakterier eller bakteriegifter. Borttagning av sådana har förbättrat hälsan hos många. 

Tandlossningssjukdom med tandköttsinflammationer är också något som påverkar risken för sjukdom. Forskning visar att parodontit ökar risken för lunginflammationer, hjärtinfarkt, diabetes och Alzheimers sjukdom. 

Tandhälsoförbundet anser att tandhälsan behöver uppmärksammas mer och att det inte ska kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn. 

Regionen har ansvar för vissa delar av tandvården. Det gäller barntandvården och tandvård på boenden av olika slag samt uppsökande verksamhet för att kontrollera äldres tandhälsa. Tandvård i hemmet är också något som är regionens ansvar. 

Det som hänt under senare år är att äldres tandhälsa förbättrats och därmed har flertalet äldre sina egna tänder kvar tills de avlider. Höga krav ställs därför på tandvården. Barns och ungdomars tandhälsa har förbättrats, medan äldres tandhälsa kräver betydligt mer vård än tidigare. Mer personal behövs och kostnaderna ökar. 

Tandhälsoförbundet anser att det är lönsamt att satsa mer på tandvården eftersom dålig tandhälsa ger upphov till många kostsamma sjukdomar. Hälsokostnadsberäkningar behöver göras för att redovisa sådana vinster. 

Med sådana beräkningar som underlag är vi övertygade om att regionens politiker förstår vikten av att satsa på en god tandvård inklusive en bra arbetsmiljö för tandläkarna.