Bostadspolitik går i baklås

Det är oroväckande att regeringen bryter vallöften för att kunna driva igenom meningslös subventionspolitik, skriver Andreas Norlén (M).

Debatt2015-04-08 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Löfstrand (S), Olovsson (S) och Edlund (S), 27/3.

Regeringen har, trots att Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S) under valrörelsen lovade att inte röra rot-avdraget, nu börjat tumma på det löftet. Regeringen avser att minska rot-avdraget från 50 procent till 30 procent i höstbudgeten. Detta för att kunna subventionera bostadsbyggande. Löfstrand med flera hävdar att det kommer att skapa nya bostäder. Snarare är det allvarligt och oroväckande att regeringen nu återgår till gammal och ineffektiv politik. Subventionspolitik fungerade inte förr och kommer heller inte att fungera nu. Den politiken bidrog till att Sverige under två decennier byggde hälften så många bostäder som våra nordiska grannländer och hälften av snittet för OECD-länderna.

Tidigare S-regeringar använde subventioner för att försöka kompensera för det låga byggandet. Vilket bara ledde till höga offentliga kostnader. Byggtakten fortsatte att vara låg. Alliansregeringen började sanera regelverken för planering och byggande i Sverige för att skapa långsiktigt hållbara och förutsägbara regelverk. Enklare regler och kortare processer minskar tid och kostnad för planering och byggande. På så sätt kan man bygga mer utan att ha de finansiellt oförsvarbara byggsubventionerna.

Detta har varit framgångsrikt och byggtakten har tilltagit och ligger nu på rekordnivåer. Det har inte byggts så många flerbostadshus i dag som sedan början av 1990-talet. Genom den modell med statliga förhandlingspersoner som alliansregeringen skapade i Stockholmsförhandlingen och genom Sverigebygget kan staten tillsammans med kommuner och regioner göra det möjligt att samordna bostads- och infrastrukturplanering.

Det är oroväckande att regeringen nu bryter vallöften för att kunna driva igenom meningslös subventionspolitik, som inte kommer att ha effekt på bostadspolitiken nu heller.