Blottlagda brister i ÀldrevÄrden mÄste ÄtgÀrdas

I ett öppet brev till kommunledningen i Linköping krÀver pensionÀrsorganisationerna en kraftfull och lÄngsiktig satsning pÄ Àldreomsorgen.

Artikelförfattarna hyllar vÄrd- och omsorgspersonalen men protesterar mot att kommunens underbalanserade budget ligger fast.

Artikelförfattarna hyllar vÄrd- och omsorgspersonalen men protesterar mot att kommunens underbalanserade budget ligger fast.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Debatt2021-03-27 07:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Pandemin har blottlagt brister i kommunernas Ă€ldreomsorg. Coronakommissionen och Inspektionen för vĂ„rd och omsorg (Ivo), har markerat med all önskvĂ€rd tydlighet att det finns orsaker till att sĂ„ mĂ„nga pĂ„ vĂ„ra Ă€ldreboenden blev nedsmittade av covid-19 och att alldeles för mĂ„nga av de Ă€ldsta har avlidit.      

Det rör sig om underbemanning och oklara arbetsvillkor för personalen, det har framkommit brister i ledarskap och i samarbetet med vĂ„rdcentralerna. 

LÀkarinsats vid svÄr sjukdom har i vissa fall uteblivit och rent allmÀnt har man pekat pÄ undermÄlig medicinsk kunskap och bristande hygienrutiner. Allt detta Àr faktiskt saker som gÄr att ÄtgÀrda om man har viljan att skapa en god och trygg ÀldrevÄrd.

Vi protesterar mot ledningen för Linköpings kommun som lĂ„ter en, tidigare beslutad, underbalanserad budget i stort sett ligga fast som om ingenting hade hĂ€nt. 

Vi kan inte förstĂ„ varför man inte tar chansen att kraftfullt och lĂ„ngsiktigt höja nivĂ„n inom Ă€ldreomsorgen, sĂ„ att man ocksĂ„ blir bĂ€ttre rustad att möta en livsfarlig pandemi. 

Vi ifrĂ„gasĂ€tter om kommunen verkligen anvĂ€nder de extra statsbidragen till rĂ€tt saker. Coronapengarna ska vĂ€l gĂ„ till att tĂ€cka de extra kostnader som uppstĂ„tt under pandemin och till en genomgripande fortbildning av all personal.  

Att som ni gör, öka antalet platser till vĂ„rdboende för demenssjuka mĂ„ste vĂ€l ligga med i kommunens egen lĂ„ngsiktiga budget. Just nu saknas minst 60 platser vilket i sig Ă€r oacceptabelt.  

LĂ„g bemanning innebĂ€r alltid ett risktagande i all vĂ„rd och omsorg om mĂ€nniskor och samtidigt en stor pĂ„frestning för dem som ska utföra jobbet. ”TillrĂ€cklig bemanning”, som det stĂ„r i avtalen kring Ă€ldreboenden, blir oftast tolkat som minsta möjliga bemanning. 

Vi vill att det ska stĂ„ ”bra bemanning med marginal för social omvĂ„rdnad och oförutsedda hĂ€ndelser.” IstĂ€llet lĂ€ser vi i ÄldrenĂ€mndens mĂ„l för 2021 att det ska vara ”högt nyttjande av befintliga tjĂ€nster”. LĂ„ter inte det omĂ€nskligt?

Vi hyllar all vÄrd- och omsorgspersonal, som med vÀrme och engagemang har varit till för utsatta och sjuka mÀnniskor. Trots rÀdsla och press har de gjort och gör en fantastisk insats under pandemin. Nu Àr det upp till kommunens politiker att agera!

Vi ledamöter i KPR, Kommunala pensionÀrsrÄdet, representerar tusentals personer i pensionÀrsorganisationerna i Linköping och krÀver förÀndring.