Blev det som du tänkte dig, Lotta Edholm (L)?

Sverige är ett rikt land men det märks inte i skolan. Ska den och fritids utmana våra unga behövs fler vikarier, mer läromedel, fler speciallärare/specialpedagoger, fungerande bibliotek på friskolor och pengar till aktiviteter på fritids, skriver Lennart Allard (S) och Kerstin Johnsson (S).

Många rektorer har aldrig haft färre anställda än i dag, även om de finns i rika kommuner. Pengabristen gör att rektorer och specialpedagoger ofta undervisar då man inte har råd med vikarier, skriver Lennart Allard (S) och Kerstin Johnsson (S) i ett öppet brev till skolminister Lotta Edholm (L).

Många rektorer har aldrig haft färre anställda än i dag, även om de finns i rika kommuner. Pengabristen gör att rektorer och specialpedagoger ofta undervisar då man inte har råd med vikarier, skriver Lennart Allard (S) och Kerstin Johnsson (S) i ett öppet brev till skolminister Lotta Edholm (L).

Foto: Henrik Montgomery/Christine Olsson/TT/Elisabeth Ljungberg

Debatt2025-03-28 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har nog aldrig varit rikare och bättre rustat inför framtiden. Här kan många förverkliga sina drömmar och den som slutfört gymnasieskolan får arbete och därmed stor frihet och försörjning. Det visar statistik och erfarenhet. 

Dessutom finns det oerhört mycket värdefull kunskap i vårt land. 

Vi vet hur vi kan minska utsläppen av växthusgaser och pressa tillbaka den pågående klimatkrisen som kommer att slå hårt mot våra barn. Goda insikter finns också om hur ungdomar kan slippa dras in i kriminella miljöer utan lyckas i skolan.

Trots allt detta är framtidstron svag. Våra pengar räcker till allt mindre. Arbetslösheten är rekordhög. Uppgivenheten beror även på att pressen ökar på redan utsatta barn och vuxna, i synnerhet om de har invandrarbakgrund. Det historiskt låga födelsetalet talar också sitt tydliga språk.

Lotta Edholm (L), du är skolminister och fattar besluten som direkt påverkar elevernas och lärarnas skola. Vår fråga till dig är enkel: Blev det som du tänkte dig när du blev skolminister 2022? 

Samma år lovade ditt parti, Liberalerna, följande inför valet: ”Vi sätter alltid skolan först – därför att den framtid som väntar i morgon finns i våra klassrum i dag.”

Blev det så, Lotta Edholm?

Människor i skolans värld upplever inte att du och regeringen sätter skolan först. Många rektorer har aldrig haft färre anställda än i dag, även om de finns i rika kommuner. Pengabristen gör att rektorer och specialpedagoger ofta undervisar då man inte har råd med vikarier.

Pengarna räcker inte heller till stöd till elever som har svårt att klara godkända betyg. Det är oerhört allvarligt då skollagen ger elever rätt till stöd. Det här visar din myndighet, Skolverket. Politikens – din regering och tidigare regeringars – misslyckande får därför lärare att notera att skolan är i ”laglöst land”.

Vid sidan om detta sker något helt annat. Människor med högst inkomst får oerhört mycket mer pengar i lönekuvertet tack vare regeringens skattesänkningar. Vinnarna är de med över 60 000 kronor i månadslön. ”Pengaregnet” över de rikaste aktieägarna kan fortsätta. I januari skrev Svenska Dagbladet (24/1) att ”Miljardärer kan få lägre skatt” genom ett nytt förslag.

Med de jättelika skattesänkningarna får moderaterna igenom sitt viktigaste vallöfte. Med beslutet att behålla religiösa friskolor är kristdemokraterna nöjda. Och när regeringen försvårar även laglydiga nya svenskars liv ger Sverigedemokraterna sitt stöd.

Vad fick Liberalerna mer än själva ansvaret för skolan? Vi har svårt att se det. Och vad tänkte du som skolminister när regeringen beslöt att satsningen på sänkt skatt skulle bli 582 procent större än satsningen på skolan i reformbudgeten? I reda pengar 24,7 miljarder till skattesänkningar, mot 2,9 till skolan.

Sverige är ett rikt land men det märks inte i skolan. Ska den och fritids utmana våra unga behövs fler vikarier, mer läromedel, fler speciallärare/specialpedagoger, fungerande bibliotek på friskolor och pengar till aktiviteter på fritids. 

Den tiondel som tjänar bäst vet att Sverige är ett rikt land. Även att den uppväxande generationen borde få del av rikedomen på allvar.

Till slut två frågor:

1. Moderaterna och Sverigedemokraterna i riksdagen har gett upp att elever med behov ska ges det lagstadgade stödet. Har Liberalerna också gjort det?

2. Tror du att skattesänkningen till höginkomsttagare gynnar elever som idag inte har en chans att klara skolan? Hur i så fall?

Fotnot. Corren har erbjudit skolminister Lotta Edholm (L) möjlighet att svara på debattinlägget.