Bistånd ska inte användas som belöning

Svenskt bistånd genomgår noggranna kontroller, skriver Isabella Lövin (MP).

Debatt2017-01-11 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "Biståndet måste bli vassare", 29/12.

Birgitta Ohlsson (L) och Mathias Sundin (L) framhåller att länder som främjar demokrati och mänskliga rättigheter ska belönas och stater som inskränker mänskliga rättigheter ska fasas ut från svenskt bistånd. Jag håller självklart med författarna om vikten av demokrati och mänskliga rättigheter för en hållbar utveckling. Men det är en grov förenkling att hävda att biståndet ska användas som belöning eller bestraffning. Att avbryta biståndet till utsatta människor just när deras demokratiska rättigheter kränks vore att lämna män kvinnor och barn i händerna på förtryckarna.

Det är en vida spridd missuppfattning att svenskt stöd går kravlöst till "regeringar" som kan befästa sin makt och det är tråkigt att debattörerna spär på den bilden. Båda borde veta bättre. Svenskt bistånd genomgår rigorösa kontroller, och när det på grund av vanstyre inte går att kanalisera stöd via staten så kanaliseras det via andra aktörer så som civilsamhällesorganisationer. I en värld där land efter land inskränker det demokratiska utrymmet är det än viktigare att stötta demokratiska krafter, fria medier och människorättsförsvarare liksom fungerande rättsväsenden och andra centrala institutioner.

Ohlsson och Sundin nämner specifikt Tunisien och Palestina. Tunisien gör betydande och för regionen unika ansträngningar för att säkra en fredlig demokratisk övergång, därför har regeringen växlat upp sitt politiska engagemang med en nyöppnad ambassad i Tunis. Biståndet hit bidrar till att motverka grundorsakerna till radikalisering och att unga rekryteras till Daesh. Att, som författarna förespråkar, avbryta stödet till Palestina vore kontraproduktivt och skulle knappast gagna kampen för en fredlig utveckling. Svenskt stöd till Palestina går dessutom redan idag, som författarna efterfrågar, via FN, Världsbanken och andra internationella och lokala organisationer.

Nu vässar regeringen arbetet för mänskliga rättigheter och kampen mot fattigdom och förtryck på en rad punkter. Innan jul presenterade vi två viktiga skrivelser för riksdagen som lägger grunden för vårt kommande arbete. Med vårt omfattande bistånd spelar Sverige en viktig roll i världen, för att motverka globala orättvisor och lösa globala problem.

Isabella Lövin (MP)

minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat