Bevilja ökade anslag till stängsling med RAS

En sak är dock säker – ett välbyggt RAS minskar risken för vargangrepp till nära noll, och det är det säkraste och ekonomiskt mest rimliga alternativ som föreligger, skriver Christer Davidsson, regionansvarig i Östergötland.

Vi som värnar om våra rovdjur har visst förståelse för det stora obehag, i flera avseenden, som uppstår efter en rovdjursattack. Vår instinktiva reaktion blir dock inte att rovdjuret ska skjutas, skriver debattören.

Vi som värnar om våra rovdjur har visst förståelse för det stora obehag, i flera avseenden, som uppstår efter en rovdjursattack. Vår instinktiva reaktion blir dock inte att rovdjuret ska skjutas, skriver debattören.

Foto: Paul Kleiven

Debatt2024-08-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Hur många vargar tål Östergötland” (6/8):

Distriktsstyrelsen för Centerpartiet i länet skriver att ”Vargfrågan har fått en farlig slagsida”. Med tanke på den hets som drivs av många politiker mot varg är jag benägen att hålla med. Att påstå att den svenska vargstammen är livskraftig med 170 individer är fel – en ren lögn! Beslutet i riksdagen är inte baserat på fakta. Man har inte lyssnat på välutbildade biologer, ekologer och genetiker.

Vargfrågan är politiskt infekterad och polariserad, men borde inte vara det. I de opinionsundersökningar som gjorts i Sverige och Europa blir resultatet oftast att cirka 70 procent är positiva till att vargen ska få finnas, drygt 10 procent negativa. Från politiskt håll lyfts frågan om vargens närvaro som en överlevnadsfråga för landsbygd och fårskötsel. 

I Mellansvenska rovdjursförvaltningsområdet, där det länge funnits flest vargar, ökade fårhållningen med 24 procent under åren 2000 och 2022, räknat i antal tackor och baggar. I Örebro län, med rik vargförekomst, var ökningen 69 procent under samma tid. Landsbygdens problem är nog av annat slag än en naturlig fauna, till exempel tillgång till kommunikationer, skolor, affärer, vård och annan offentlig service.

Sverige är Europas fjärde största land och ett av de glesast befolkade länderna. Det är förunderligt att man i andra länder kan ha så många vargar, till exempel Spanien 3 000, Tyskland 1 500 och Italien 3 200 (se bifogad kartbild; DN 2022-08-15). De klarar av samexistens mellan rovdjur och människor – det bör vi också klara. 

Vi som värnar om våra rovdjur har visst förståelse för det stora obehag, i flera avseenden, som uppstår efter en rovdjursattack. Vår instinktiva reaktion blir dock inte att rovdjuret ska skjutas. Det finns lösningar som främjar en samexistens mellan rovdjur och människor. Ett av de viktigaste verktygen vi har är att bygga rovdjursavvisande stängsel (RAS). Det är bra att Centern anser att fårägare bör få bättre ekonomiskt stöd för att sätta upp RAS. Vi hoppas att Centern i Östergötland påverkar våra riksdagsmän att bevilja ökade anslag till stängsling med RAS. 

Det framförs ofta att RAS inte är 100 procent säkert. Ja, det har förekommit angrepp av varg på får, i enstaka fall, bakom RAS. Ofta har det visat sig att vargen tagit sig in vid någon svaghet i stängslet som har uppstått, eller rent av att en grind inte har stängts. Det är få saker som är 100 procent säkra. En sak är dock säker – ett välbyggt RAS minskar risken för vargangrepp till nära noll, och det är det säkraste och ekonomiskt mest rimliga alternativ som föreligger.