Besvär och symptom är inte detsamma som sjukdom

Att hänvisa till framtidens eventuella nya vetenskapliga rön är att hänvisa till en annan värld än den vi lever i nu, menar debattören.

Vi vet vad som ger hälsa och det är inte att vara passiv, menar debattören Pia Östryd

Vi vet vad som ger hälsa och det är inte att vara passiv, menar debattören Pia Östryd

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Debatt2020-09-15 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Bristen på forskning ger fördomar fritt spelrum" 5/9:

Enligt Emma Mårtensson kan man konstatera att Covidföreningen ger vetenskapen rätt: ”Visst är det skadligt att vara sjukskriven, för en frisk patient”. 

Men besvär och symptom är inte detsamma som sjukdom. Symptom kan vara sjukdom, men behöver inte vara det, vilket är läkarens och vetenskapens roll att bedöma.

Covid är en ny sjukdom men för att avgöra sjukdom på organnivå (till exempel lungor, hjärta, hjärna) finns inom medicinen sedan länge en mängd synnerligen beprövade undersökningsmetoder - oavsett om orsaken är covid eller någon annan.

Medicinsk vetenskap är inte exakt. Ingen vetenskap är det. Men det innebär inte att man inte kan dra slutsatser av det vi vet just nu, och som är beprövad erfarenhet. Att hänvisa till framtidens eventuella nya vetenskapliga rön är att hänvisa till en annan värld än den vi lever i nu.

Vi vet vad som ger hälsa och det är inte att vara passiv. Om man tappat funktioner behöver dessa tränas upp. Så även om vi inte känner till den specifika patologin så vet vi vad som ger hälsa.

Jag och mina läkarkollegor ser fram emot en fortsatt saklig och vetenskaplig debatt i ett så angeläget ärende som varför vi blir sjukskrivna.