Bekämpa hatbrott med fler åtgärder

Moderaterna har föreslagit mer resurser till åtgärder som ökar tryggheten för judiska församlingar och Tidöavtalet innebär bland annat en skärpt samhällsintroduktion för nyanlända, skriver debattörerna.

Vi i MUF ser det som vår plikt att driva en politik som gör det lika tryggt att sätta upp hannukiah-ljusstagen som adventsljusstaken, skriver debattörerna.

Vi i MUF ser det som vår plikt att driva en politik som gör det lika tryggt att sätta upp hannukiah-ljusstagen som adventsljusstaken, skriver debattörerna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-12-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I och med att julen nalkar fyller adventsljusstakar fönstren i många hem runt om i Sverige. Ungefär samtidigt firas den judiska högtiden hanukkah. Traditionerna äger inte bara rum ungefär samtidigt, utan båda symboliseras också av ljusstakar. Många kopplar julpyntandet med känslan av värme, men judar vittnar om att de undviker att sätta den åttaarmade hannukiah-ljusstaken synligt av rädsla för skadegörelse eller hot. Vi i MUF ser det som vår plikt att driva en politik som gör det lika tryggt att sätta upp hannukiah-ljusstagen som adventsljusstaken.

Från flera platser i Sverige kommer nu allvarliga berättelser om antisemitism. Senast från Malmö där elever har hotat judar, hyllat nazityskland och angripit lärare som står emot dem. Malmö är särskilt utsatt, men vittnesmål om antisemitism i kommer från skolor över hela landet. Hatbrotten mot judar har ökat i Sverige. Den senaste rapporten från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar en ökning med 29 procent, där antisemitiska hatbrott står för den största ökningen. Mörkertalen kan antas vara stora. I polisregion öst som Östergötland tillhör stod för 10 procent av alla hatbrott som anmäldes i Sverige enligt den senaste statistiken.

Vår kamp mot antisemitismen behöver prioriteras högre och konkretiseras. Den förra S-regeringen hade lägst förtroende av alla regeringar i EU för sitt arbete mot antisemitism. Moderaterna har föreslagit mer resurser till åtgärder som ökar tryggheten för judiska församlingar och Tidöavtalet innebär bland annat en skärpt samhällsintroduktion för nyanlända. Regeringen har presenterat nya resurser till hågkomstresor, Forum för levande historia och andra kunskapsfrämjande insatser. Det är betydelsefullt, men inte tillräckligt. 

För att höja ambitionerna i kampen mot antisemitism behövs fler åtgärder:

* Gör synagogor till skyddsobjekt. Grunden är att skyddsobjekt är statliga eller kommunala fastigheter. Reglerna omfattar även vissa andra, exempelvis fastigheter för media. 25 procent av intäkterna från medlemsavgifter till judiska församlingen i Stockholm läggs på säkerhetsåtgärder. Om synagogor bli skyddsobjekt tar staten ansvar och kostnader för skyddsåtgärder. Det skulle även möjliggöra visitation, skyddsvakter och att hemligstämpla byggnadsritningar.

* Inga skattepengar till antisemiter. Kontrollen av skattepengar till föreningar och organisationer behöver öka. Dessutom bör bidragen till religiösa och partipolitiska studieförbund avskaffas. 

* Straffa fler hatbrott. Sverige ska vara ett land där människor kan leva fritt från förtryck oavsett vilken religion, folkgrupp eller sexualitet de har. Här ska du kunna vara så väl jude som muslim och leva i frid. Trots det kommer de som begår hatbrott allt för ofta undan med det. Straffen för hatbrott behöver höjas och polisen behöver agera oftare när judehat förekommer, oavsett om det är i form av skanderande på våra gator eller i kommentarsfält på sociala medier. Hatbrott borde även utvisningsprövas för de som inte är svenska medborgare. 

Om Sverige ska fortsätta vara öppet och inkluderande kan inte det offentliga låta hat spridas ostraffat. Den nationella, regionala och lokala politiken måste tydligt visa att det inte accepteras och göra åtgärder för att motverka och förebygga hat.