Behovsstyrd tandvÄrd nyckeln till ökad tillgÀnglighet

Den bild som oppositionsrĂ„den i Region Östergötland frĂ„n (M) tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Vadstena (M) ger i sin debattartikel av vĂ„r tillgĂ€nglighet i vĂ€stra lĂ€nsdelen Ă€r kraftigt förenklad. HĂ€r vill vi ge en mer nyanserad bild av lĂ€get.

Socialdemokraterna ser goda möjligheter att förbÀttra FolktandvÄrdens tillgÀnglighet för alla vÄra patientgrupper, skriver debattörerna.

Socialdemokraterna ser goda möjligheter att förbÀttra FolktandvÄrdens tillgÀnglighet för alla vÄra patientgrupper, skriver debattörerna.

Foto: Tore Meek/NTB/Scanpix/TT

Debatt2021-12-22 10:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pÄ "LÄnga köer till FolktandvÄrden hotar tandhÀlsan" (1/12):

Vi vill först slĂ„ fast att alla som behöver tandvĂ„rd fĂ„r det – ibland flera gĂ„nger per Ă„r – av den enkla anledningen att FolktandvĂ„rden prioriterar vĂ„rd efter behov.

Det stĂ€mmer att det finns patienter som inte har varit hos FolktandvĂ„rden pĂ„ flera Ă„r men det Ă€r i regel friska patienter. I hĂ€lso- och sjukvĂ„rden Ă€r vĂ„rd efter behov en sjĂ€lvklarhet, medan det i tandvĂ„rden finns en tradition att erbjuda regelbundna hĂ€lsokontroller Ă€ven till helt friska individer, som löper mycket liten risk till försĂ€mrad munhĂ€lsa. Det viktigaste för att behĂ„lla friska tĂ€nder Ă€r goda vanor hemma. 

FolktandvĂ„rden tar hand om nĂ€stan 90 procent av alla barn och unga i lĂ€net, en grupp som vĂ€xer för varje Ă„r samtidigt som de har ett sistahandsansvar. Detta samtidigt som de privata aktörerna i lĂ€net ansvarar för cirka 10 procent av barnen och cirka 60 procent av de vuxna patienterna utan sistahandsansvar – och dĂ€rmed kan erbjuda vĂ„rd utifrĂ„n vad patienterna efterfrĂ„gar.

Mot bakgrund av den demografiska utmaningen Ă€r det av största vikt att vi anvĂ€nder den arbetskraft som finns, bĂ„de inom privat och inom offentlig tandvĂ„rd, pĂ„ bĂ€sta möjliga sĂ€tt. Genom att alla bidrar till en mer behovsstyrd tandvĂ„rd kan vi uppnĂ„ en bĂ€ttre och mer jĂ€mlik tandhĂ€lsa i Östergötland. 

Socialdemokraterna ser goda möjligheter att förbÀttra FolktandvÄrdens tillgÀnglighet för alla vÄra patientgrupper. Vi planerar för digitala besök av hög kvalitet, stÀndiga förbÀttringar i processer och arbetssÀtt och givetvis Àven vÄrdteknisk utveckling. I Vadstena finns utöver FolktandvÄrden Àven tvÄ privattandlÀkare.

(M) ska enligt egen utsago arbeta för att de som stĂ„r i kö ska fĂ„ ”den tandvĂ„rd som de har rĂ€tt till”. UtifrĂ„n tandvĂ„rdslagen anser Socialdemokraterna i stĂ€llet att all tandvĂ„rd i Östergötland, inte bara offentlig, blir mer behovsstyrd. Det Ă€r nyckeln för att öka tillgĂ€ngligheten för de som behöver tandvĂ„rden mest. SĂ„ blir tandvĂ„rden jĂ€mlik.