Regionens viktiga rapport ”Östgötakommissionen” gjorde att samtliga kommuner i vårt län skrev under ”Deklaration för folkhälsan”.
Motala kommun arbetar till exempel för goda utbildningsmöjligheter, bra boendemiljöer, attraktiva friluftsområden, förbättrade cykelvägar med sopsaltning/vinter, stödja barn och ungdomar, där bland annat fältsekreterare har återinförts, samt att en särskild undervisningsgrupp inrättats för de mest behövande ungdomarna. Även ett fördjupat samarbete mellan arbetsmarknadsenheten och socialförvaltningen har inletts för att få invandrare och ungdomar snarast i arbete, då även egenförsörjning ingår i folkhälsan.
Beträffande kroppshälsan måste varje enskild individ ta ansvar för sin egen hälsa. De flesta gör också det. Många följer gympaprogram på tv, besöker gymmen eller är bara ute och rör på sig. Hemester har gjort att människor upptäckt vår fantastiska natur. För barn kan det vara en upplevelse att bara få tälta i skogen och pröva på naturstigar.
I början av pandemin med covid-19 intervjuades en läkare i tv på ett sjukhus i Italien. Han sa att det var de äldre multisjuka, främst rökande män som avled i första hand. I Sverige har vi också fått höra att fetma/övervikt, diabetes samt hjärt-, kärl- och lungsjukdomar har bidragit mycket till dödsfallen. Det är positivt för folkhälsan i Sverige att rökningen på uteserveringar förbjöds. Det blev också positivt för restaurangbranschen då folk som tidigare, på grund av allergier, ej kunnat besöka restauranger och barnfamiljer strömmade till för att nu kunna äta i ren miljö. Personalen fick också bättre arbetsmiljö.
Men det finns människor som utan egen förskyllan har fått sjukdomar eller funktionsnedsättningar. Enligt LSS-lagen 1993, som socialminister Bengt Westerberg i den dåvarande borgerliga regeringen drev igenom, ska dessa ha allt stöd som går att få. Därför måste den misslyckade lagändring som sedan S-regeringen gjorde 1996 bort. Det är det minsta man kan begära, då det gäller människor som oftast inte kan tala för sig själva. Liberalernas krav är att ingen ska lämnas utanför.
Bättre folkhälsa och friskare befolkning rustar oss inför kommande pandemier och gör att sjukvården får mer tid att ägna sig åt att hjälpa dem som ändå drabbas av olika sjukdomar, inte minst på grund av genetiska och andra orsaker.