Barnen ska inte behöva leva ett liv på flykt

Debatten om hårdare straff och borttag av straffrabatten kan ibland ses som hård och fyrkantig. Men låt oss ge ett konkret exempel till varför den är en viktig del av lösningen.

Förra året beviljades 2 500 personer kontaktförbud, men enbart 14 av dem var förenade med fotboja, skriver debattörerna.

Förra året beviljades 2 500 personer kontaktförbud, men enbart 14 av dem var förenade med fotboja, skriver debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-04-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag går det i princip till så här: pappa slår mamma sönder och samman. Mamma och barn flyr. Pappa bor kvar och lever vidare. Ord står mot ord så det är svårt att få en fällande dom mot pappa. Mamma och barn flyttar runt mellan skyddade boenden. Barnet har svårt att börja skolan, och när barnet börjar skolan måste den avbrytas så fort de får flytta igen.

Barnet tas ur skolan, får lämna sina kompisar, får inte kontakta dem. Får lämna all släkt och får inte ens ha någon mobiltelefon. För om barnet är inne på instagram eller andra sociala medier så kan pappan se vart barn och mamma befinner sig.

Det finns inget som kan göra ett sådant ”liv” smärtfritt. Det finns inget som kan väga upp att ett kvinnor och barn måste fly och hålla sig gömda. Därför är det otroligt viktigt att de insatser som vi kan sätta in för att skydda de som flyr från en våldsam man införs och efterföljs på ett säkert sätt. Tyvärr är så inte alltid fallet i dag. Allt för sällan används i dag fotboja i samband med kontaktförbud, trots att det skulle öka säkerheten för de som förföljs. Förra året beviljades 2 500 personer kontaktförbud, men enbart 14 av dem var förenade med fotboja. Orsaken till att det är så få beror till stor del av okunskap.

Okunskap har även lett till att tre av fyra gömda kvinnor fått sina uppgifter röjda, enligt en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten. Över hälften av alla kvinnor som fått sina uppgifter röjda uppgav också att de hittades av den eller de män som de gömmer sig för. Detta är ett enormt svek mot alla de kvinnor och barn som förlitar sig på att samhället ska skydda dem.

Det är dags att vi tar ett helhetsgrepp om straffen när det gäller våld i nära relationer. De brister som finns i samhället som gör att för få förövare döms med fotboja och att gömda kvinnors personuppgifter röjs måste åtgärdas omedelbart. Dessutom måste vi se till att förövaren/förövarna döms och sätts i fängelse. Det är inte mammor eller barn som ska behöva dömas till ett liv på flykt mellan olika skyddsboenden. Debatten behöver därför riktas om, från att handla om insatser för att skydda mamma och barn på flykt från en våldsam man, till att i stället handla om att fler ska dömas för våld i nära relation och till hårdare straff. Det är det enda sättet att komma till rätta med detta stora samhällsproblem.

Vi vill skicka ett tydligt budskap: Öka kunskapen om fotboja och hur man bemöter personer med skyddade personuppgifter. Se till att fler personer kan dömas för sina övergrepp mot sin partner och att dessa personer sätts i fängelse. Barn ska växa upp under trygga förhållanden och med de bästa förutsättningarna, utan att behöva leva ett liv på flykt.