Avveckla det ekonomiska stödet till Ibn Rushd

I slutet av 2019 lämnade undertecknade in en motion till Linköpings kommunfullmäktige om att avveckla det kommunala ekonomiska stödet till studieförbundet Ibn Rushd.

När vår motion om Ibn Rushd har behandlats av kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsen under hösten så har det resulterat i stor splittring bland övriga partier, skriver debattörerna.

När vår motion om Ibn Rushd har behandlats av kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsen under hösten så har det resulterat i stor splittring bland övriga partier, skriver debattörerna.

Foto: Victor Bomgren

Debatt2022-01-25 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gjorde vi för att Linköpings kommun finansierar studieförbundet trots dess kopplingar till islamism i allmänhet och i synnerhet till den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet. Under kommunfullmäktiges sammanträde i januari fattas beslut om vår motion.

Ibn Rushds kopplingar till islamism och Muslimska brödraskapet är omfattande, och finns exempelvis sett till vilka personer och organisationer som man samverkar med samt ger en plattform. Man har bland annat bjudit in predikanter som förespråkar dödsstraff för den som lämnar islam, och man har även samverkat med moskéer som står bakom Erdoğans regim i Turkiet.

Även på mer formell nivå har Ibn Rushd kopplingar till det Muslimska brödraskapet framgått genom att man i sina stadgar haft en skrivning om att alla tillgångar vid upplösning ska tillfalla Islamiska Förbundet i Sverige (IFiS), som i sin tur överlåter sina tillgångar på motsvarande sätt till Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE, numera Council of European Muslims) som är Muslimska brödraskapets paraplyorgan i Europa. 

Flera forskare så som Magnus Ranstorp och Sameh Egyptson har framhållit islamistkopplingar av dessa slag i debattartiklar, forskningsrapporter och på andra sätt, vilket lett till en omfattande debatt om studieförbundets verksamhet. Så sent som i slutet av 2021 så lyfte Ledarsidorna fram ytterligare personkopplingar mellan Ibn Rushd och Muslimska brödraskapet.

En rad kommuner runt om i Sverige har redan stoppat eller fryst bidragen till Ibn Rushd. Göteborgs stad har exempelvis gjort det, vilket fått stort medialt utrymme, och det väger tungt att det har skett i Sveriges näst största stad. Nu menar vi att det är dags för Linköpings kommun att gå samma väg. Inom ramen för det kommunala självstyret har vi full möjlighet att vara ett föredöme för andra och sätta stopp för pengarullningen till islamism.

När vår motion om Ibn Rushd har behandlats av kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsen under hösten innan den kommande slutliga behandlingen i kommunfullmäktige så har det resulterat i stor splittring bland övriga partier. Även om vår motion har fått stöd helt av Kristdemokraterna och delvis av Moderaterna, så var det tydligen inte ett självklart beslut för flera partier. 

Socialdemokraterna vill i stället endast se en tillfällig paus för bidragen efter att man själva under åratal när man styrde kommunen beviljade dessa bidrag utan vidare. Det är obegripligt och farligt naivt att endast tillfälligt vilja pausa bidrag till islamistkopplade organisationer. Att inte agera resolut och tydligt i frågan ligger dock i linje med Socialdemokraternas agerande i regering och riksdag där man låtit Ibn Rushd få ta del av tiotals miljoner kronor årligen utan att lyfta ett finger för att sätta stopp för det – något som har pågått i decennier. Det socialdemokratiska agerandet framstår som en taktisk manöver för att ge sken av handlingskraft och få bort en obekväm fråga från bordet, i stället för att sätta stopp på riktigt.

För Sverigedemokraterna är det dock en självklarhet – inte en enda skattekrona ska hamna hos organisationer med kopplingar till islamism. Vid kommande sammanträde får partierna i Linköpings kommunfullmäktige bekänna färg.