Avskaffat kökskrav skulle mer än gynna Linköping

Regeringen har nu möjlighet att genomföra en frihetsreform som skulle leda till ett roligare Linköping, skriver debattören.

Mindre lokaler som idag inte används effektivt eller inte alls, skulle kunna bli pubar eller vinbarer om inte kravet på kök fanns, skriver debattören.

Mindre lokaler som idag inte används effektivt eller inte alls, skulle kunna bli pubar eller vinbarer om inte kravet på kök fanns, skriver debattören.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Debatt2024-08-02 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Danstillståndet blev en byråkratisk dansanmälningsplikt och gårdsförsäljningen blev en guidad tur och en moralkaka för sex burkar öl. Regeringen har nu möjlighet att på riktigt genomföra en frihetsreform, som både skulle vara företagarvänlig och skapa ett roligare uteliv i Linköping, genom att avskaffa köks- och matkravet.

För att få servera alkohol måste en krog erbjuda mat till sina gäster. Maten ska vara varierad och tillredd på plats. Det finns även krav på att det ska finnas kök med restaurangutrustning på krogen. Köket måste ha öppet till 23:00, och därefter räcker det att servera enklare maträtter. Renodlade nattklubbar är därför också skyldiga att ha ett restaurangkök.

Det är inte bara onödigt, det är också dyrt. Ett restaurangkök kräver bland annat förvaringsutrymmen, kyl- och frysutrymmen, omklädningsrum, särskild ventilation och fettavskiljare. Kostsamma investeringar som tar upp mycket plats. Mindre lokaler som idag inte används effektivt eller inte alls, skulle kunna bli pubar eller vinbarer om inte kravet på kök fanns, då både lokalens storlek och kostnaden för installation begränsar möjligheterna att öppna sådana verksamheter. 

Ett avskaffande av köks- och matkrav skulle förstås också kunna leda till lägre priser, då investeringarna för att öppna en bar hade blivit mindre. De löpande kostnaderna hade dessutom minskat då man slipper anställa kökspersonal. Det skulle också möjliggöra för renodlade vinbarer, då fler lokaler blir tillgängliga.

Motiven till kraven är från första början att man tror att sannolikheten för att gästerna kommer inta mat tillsammans med alkoholdryckerna ökar, vilket leder till mindre fylla och i sin tur till färre bråk. Redan idag är det dock förbjudet att överservera sina gäster, och därför har inte köks- och matkravet någon funktion.

I mars kom en ny statlig utredning där man föreslår väldigt små förbättringar. Köket ska finnas kvar, men får stänga 22:00 istället för 23:00. Maten ska dessutom behöva vara mindre varierad. Det löser dock inte det grundläggande problemet med kostnader och begränsningar som kravet på kök medför.

Regeringen har nu möjlighet att genomföra en frihetsreform som på riktigt skulle leda till ett roligare Linköping, med nya barer och verksamheter. Det är dags för Sverige att lämna 1900-talets onödiga regleringar bakom sig och avskaffar köks- och matkravet.