Avliva myterna om byggbranschen

Byggbranschen behöver många fler arbetare. Tjejer är särskilt välkomna och ska inte låta sig stoppas av felaktiga föreställningar, skriver Johan Lindholm och Magnus Cato, Byggnads.

Bristyrke. 40 000 ytterligare byggnadsarbetare behövs för att klara byggmålen.

Bristyrke. 40 000 ytterligare byggnadsarbetare behövs för att klara byggmålen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2018-01-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 15 februari ska gymnasievalen vara inne. Och även om vårt samhälle är mer jämställt än någonsin möter vi i Byggnads alltför ofta tjejer som vill bli byggnadsarbetare men som avråtts av vuxna i sin närhet. Argumenten är att ”det är för grabbigt” eller ”det är för tungt”.

Förra året sökte 5 700 elever bygg- och anläggningsprogrammet. Av dessa var 500 kvinnor. Det är för få. En anledning till att inte ännu fler tjejer söker är att det finns en missuppfattning om att kvinnor inte passar i byggbranschen. Och denna missuppfattning fortsätter att spridas, bland annat av skolan.

Så kan vi inte ha det. I Sverige ska det byggas 700 000 bostäder innan 2025. 700 000. Det är mycket. Och utöver detta behövs kontor, servicebutiker, skolor, sjukhus, idrottshallar … I nuläget beräknar vi att det saknas 40 000 byggnadsarbetare för att klara av det.

Byggbranschen har helt enkelt inte råd att förlora duktiga byggnadsarbetare på grund av fördomar och missuppfattningar! Vi måste bygga med hela befolkningen. Därför göra vi nu upp med tre missuppfattningar:

• ”Bygg är tungt och smutsigt!”

Det är inte tyngre att jobba som byggnadsarbetare än vad det är att jobba inom vård eller handel. Som byggnadsarbete får du dessutom bättre betalt och vi kan lova att det kommer att finnas gott om jobb åtminstone 10 år framåt i tiden, säkert längre.

Arbetsgivaren ska tillhandahålla såväl skyddskläder som duschar och separata omklädningsrum för tjejer. Det har vi förhandlat fram.

• ”Det är grabbigt ute på byggena!”

Vi håller delvis med. Branschen är fortfarande väldigt enkönad, men antalet tjejer ökar, om än sakta. Och höstens #metoo-upprop visade att trakasserier och diskriminering finns överallt, men inte avråds tjejer från att bli undersköterskor eller jurister för det?

Inom bygg händer det saker, för vi har varit medvetna om problemet länge. Sedan 2014 har vi kampanjat för att stoppa machokulturen och på kvinnodagen förra året tog vi i Byggnads styrelse på oss ”pussy hats” för att visa vår solidaritet med alla kvinnor i branschen. Vi ser problemet, det är långt kvar men vi jobbar på det.

Ett plus för tjejer som vi kanske borde lyfta oftare är att vi har jämställda löner! Finns det någon annan bransch som kan skryta med det?

• ”Bygg ger inga utvecklingsmöjligheter!”

Tvärtom. Inom bygg finns många spännande yrken att välja på, och det är inget som säger att du måste jobba med samma sak hela livet. Du kan bli betongare, snickare, maskinist, plattsättare, VVS-are...

Vi hälsar alla nya byggnadsarbetare välkomna till branschen. Men som tjej är du extra välkommen, och vi lovar att göra allt för att du ska trivas hos oss. Vår vision är att du kommer att engagera dig i facket, och kanske rent av en dag i framtiden blir invald i vår styrelse? Du skulle berika den med dina kunskaper och erfarenheter!

Och du som är vuxen – förälder, släkting eller lärare – kan väl börja med att ödmjukt ställa frågan till tjejerna: Har du funderat på bygg?

Johan Lindholm

förbundsordförande Byggnads

Magnus Cato

ordförande Byggnads Öst