Studenters psykiska hälsa är inte bara sämre än för tio år sedan, utan också sämre än hos andra grupper i samhället. Årets tema för Mänskliga Rättighetsdagarna som i år hålls på Konsert och Kongress i Linköping är Rätten till hälsa. Hälsa som en mänsklig rättighet kräver inte bara fysiskt välbefinnande, men också psykiskt och socialt välbefinnande.
Mänskliga rättigheter innebär bland annat att alla har rätt till utbildning, men ohälsa kan förhindra oss från att gå i skolan liksom att aktivt delta i samhället.
Sveriges Förenade Studentkårer skriver i sin rapport "Arbetsmiljöarbetet inom högre utbildning" att själva studiesituationen spelar en särskilt viktig roll i studenters ökade ohälsa. Den ökade ohälsan bland studenter beror varken på ålder, social bakgrund, kön eller dylika faktorer, utan måste helt enkelt förklaras i relation till vad det innebär att vara student.
Enligt den nationella folkhälsoenkäten upplever 54 procent av studenter ängslan, oro eller ångest, medan endast 35 procent av yrkesverksamma i samma ålderskategori upplever samma symtom.
“Ur ett nationellt perspektiv ställer vi oss frågan hur skyldighetsbärare såsom stat, landsting och kommun kan arbeta för att rätten till hälsa ska uppfyllas”, skriver MR-dagarna på sin hemsida.
Grunden till rätt förutsättningar för hälsa och välbefinnande är tillgång till mat, sanitet, boende, arbete, utbildning, och delaktighet i samhället, den ena rättigheten kan inte existera utan den andra.
Studenter kämpar inte bara med att få rätt förutsättningar från universitetet för att slutföra sin utbildning, vi kämpar också ekonomiskt när inkomsten från CSN är låg.
Tur har väl den som har en etta att lägga hälften av sina knappa 10 500 kronor på när bristen på bostäder är så allvarlig att studenter i Linköping måste vänta ett halvår från att de flyttat hit innan de får skriva ett förstahandskontrakt på en lägenhet. Eller kanske ännu värre, känna sig tvungen att acceptera ett förstahandskontrakt på ett nybygge som sväljer långt mer än hälften av ens totala budget.
Som studentkår är arbetsmiljö, utbildning och studiesocialt arbete vad vi ser som våra tre huvuduppdrag. Vi jobbar med bevakning och kvalitetssäkring av både utbildning, den fysiska och psykosociala arbetsmiljön, samt lika villkor.
StuFF representerar studenternas röster gentemot universitetet, kommunen och regionen. Vi sitter med i flera nämnder och utskott för att säkerställa och stärka studenters inflytande. Vi anordnar tillsammans med sektionerna varje år en mottagning för de nya studenterna för att ge de nyintagna möjligheten att bygga ett socialt nätverk samt att lägga grunden för en god studieteknik.
StuFF gör studenternas röster hörda över hela universitetet, och vårt universitet lyssnar. Men det finns gränser för hur mycket lärosätena själva kan göra. Nu behöver vi fler öron som lyssnar.
Regeringen måste därför också ta initiativ till åtgärder för att vända utvecklingen av studenters ökade psykiska ohälsa. I oktober lämnades motion 2019/20:1512 "Studenters psykosociala hälsa och arbetsmiljö" in till riksdagen. Motionen yrkar bland annat på att utföra en nationell kartläggning av studenters psykosociala hälsa och lämna förslag på åtgärder. Motionen yrkar också på att förtydliga studenthälsans uppdrag samt att ge studenter samma möjlighet till sjukskrivning och rehabilitering som anställda.
Vi på Studentkåren StuFF hoppas att riksdagen ställer sig bakom motionen i sin helhet.
Sveriges studenter skriker! Snälla riksdag och regering, lyssna.
Studentkåren StuFF vid Linköpings universitet