Åtvidabergs kommun står sig stark genom pandemin

Den här mandatperioden har till stor del påverkats av covid-19 och har visat hur föränderligt vårt samhälle är. Trots dessa osäkerheter så har Åtvidabergs kommun stått sig stark och levererat service till oss kommunmedborgare.

Vi har ett mål att kommunens soliditet skall öka för att på sikt motsvara den genomsnittliga för rikets kommuner, skriver debattörerna.

Vi har ett mål att kommunens soliditet skall öka för att på sikt motsvara den genomsnittliga för rikets kommuner, skriver debattörerna.

Foto: Lotta Willsäter

Debatt2022-02-01 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på “Överbeskattning i miljonklass” (25/1):

En del tack vare bidrag från staten för att motverka effekterna av pandemin. Intäkterna har stigit tack vare dessa bidrag men också på grund av att Sverige klarat den kortsiktiga ekonomiska effekten av pandemin bra, i form av bättre konjunktur än förväntat.

För Åtvidabergs kommun så stod vi inför budget 2020 i valet att kraftigt skära ned på servicen till medborgarna eller höja skatteintäkterna. Vi i den politiska majoriteten valde en kombination av effektiviseringar samt att höja skatten. Efter flera statliga bidrag för 2020 så blev intäkterna cirka 7 miljoner mer än beräknat vilket innebär att skattehöjningen inte behövts till fullo, men om debattören Carl G Nilsson visste om att pandemin och de högre statliga stöden skulle komma när vi gjorde budget 2020, under hösten 2019, så hade vi gärna mottagit den informationen.

Resultatet för 2021 kommer bli kring 50 miljoner. För att uppnå “God ekonomisk hushållning” behövs ett resultat på cirka 15 miljoner. Därtill behövs ett högre resultat för de investeringar som utförs samt för att kommunen skall stärka sin soliditet. Därför har vi ett budgeterat resultat för 2021 på 21,6 Mkr. Så överskottet i förhållande till budget för 2021 blir cirka 28 miljoner och inte 50 miljoner. Därmed faller Carl G Nilssons hela beräkning. 

Överskottet för 2021 går in som resultat och stärker soliditeten. Vi har ett mål att kommunens soliditet skall öka för att på sikt motsvara den genomsnittliga för rikets kommuner. Där har vi, trots bra resultat, under några år en lång bit kvar. Att stärka kommunens ekonomiska ställning trodde vi var en självklarhet även för Carl G Nilsson men så tycks inte fallet.

Gällande tanken på ett “skattekonto” så är detta ej möjligt att genomföra. Det som är görbart är att sänka resultatkravet för kommande år, men då kommer många olika faktorer in som framtida intäktsprognoser, behovet av investeringar med mera.

Angående Carl G Nilssons “hitta på-aktiviteter” så är de satsningar vi gör inte för att spendera 2021 års resultat, det fungerar inte så, utan de satsningar vi gör är för att intäktsprognosen för 2022 förändrats cirka 12 miljoner åt det positiva hållet sen budget 2022 antogs.

Av de cirka 12 miljonerna väljer vi att cirka 5 miljoner skall gå till att betala in pensionsskuld, för att minska belastningen på ekonomin framöver.

Cirka 7 miljoner väljer vi att satsa på fler bostäder samt fiber på landsbygden genom mer resurser till samhällsbyggnadsförvaltningen, på skolan och våra barn genom mer resurser till speciallärare och för ökad tillgänglighet inom barnomsorgen, på ungdomarna genom mer resurser till 1357 och aktiviteter för ungdomar samt på att få fler i sommarjobb under året. Vi satsar även på kompetensutveckling av personalen samt på personaluppskattande åtgärder för att trygga kommunens service till oss medborgare genom att underlätta för kommunens nuvarande och framtida kompetensförsörjning.

Detta är inga “hitta på-aktiviteter” utan detta är satsningar för en långsiktig social-, miljömässig- och ekonomisk hållbarhet. Aktiviteter som visar att Åtvidabergs kommun är en kommun med framåtanda.