I samband med Correns publicering av artikel där Kåre Friberg intervjuas skriver Maria Kustvik en krönika om Correns publicistiska ansvar (7/5). Hon hänvisar till allmänintresset gällande Kåres roll som kommunens högsta politiker och inte att kommentera rättsprocessen eller brotten. Lina Handberg förtydligar att artikeln handlar om Kåres politiska roll och inte domen om 2,5 års fängelse för våldtäkt och grov fridskränkning.
Samtidigt citeras Kåre Friberg ”Jag vill rentvå mitt namn. Det är nummer ett för mig”, ”Jag skulle avgått direkt om jag inte ansett att jag är hundraprocentigt oskyldig”. Att Friberg ges möjlighet att uttala sig på detta sätt blir direkt att kommentera brottet, rättsprocessen och framhäva sin oskuld.
Det är problematiskt att Kåre Friberg fortsatt sitter kvar på posten som kommunstyrelsens ordförande, det ligger i allmänintresset att få klarhet i hur det är möjligt och hur politikerna hanterar situationen. Däremot har Motala Kvinnojour svårt att se allmänintresset av Kåre Fribergs åsikt. Vår erfarenhet och kunskap pekar på att våldsutövande män trots domar ändock hävdar sin oskuld och blint fortsätter att förhålla sig till omgivningen som att våldet aldrig existerat.
Intervjun bekräftar detta och förlänger den dömdes möjlighet att fortsätta utöva våldet. Allmänintresset av Kåre Fribergs fortsatta politiska karriär är sekundärt, Correns publicistiska ansvar att låta en dömd förövare fortsätta utöva sitt våld är primärt.
Corren väljer att publicera en bild av Kåre Friberg i sin politiska roll vilken signalerar makt och pålitlighet. Då han parallellt ges utrymme att framhäva sin oskuld tenderar det att förstärka hans förtroendekapital och upprätthåller bilden av honom som makthavare och inte dömd våldsutövare.
Vår erfarenhet är att män som utövar våld fortsätter med det långt efter uppbrottet genom att påverka arbetsgivare, anhöriga, sprida rykten med mera. Allt för att skrämma, förminska och underminera kvinnans trovärdighet. Det blir tydligt även här då artiklarna tar avstamp i att Kåre Friberg själv kontaktar Corren med intentionen att “rentvå sitt namn”. En kan också anta att han var nöjd med Correns framställning av honom i första artikeln då han väljer att ta en ny kontakt.
Signifikant i våldsutövandet är att förövaren får kvinnan att tro att hans makt är fullkomlig. Om han dessutom är en man med reell makt i samhället används det ofta i våldet. Att en dömd man då ges utrymme, efter att själv ha kontaktat tidningen, kan av kvinnan upplevas vara en bekräftelse på att det han sagt stämmer. Det kan medföra rädsla för att inte bli trodd utifrån hur andra påverkas av hans ord. Det kan skapa en känsla av att hela rättsprocessen varit onödig då han trots lås och bom kan fortsätta verka i sitt våld.
När det kommer till våld är att inte ta ställning ett ställningstagande. I Correns fall handlar det om att inte ställa kritiska frågor och ge en förövare utrymme för den egna åsikten.
Att som anhörig, arbetsgivare eller lokaltidning agera som våldsutövarens förlängda arm är inte ovanligt och görs oftast inte medvetet, utan visar snarare på en okunskap om våldets mekanismer. Utifrån detta arbetar Motala Kvinnojour aktivt med kunskapshöjande insatser som en del i arbetet mot mäns våld mot kvinnor. För föreläsning digitalt eller i fysisk form, hör av er.
Motala Kvinnojour genom Maria Dahl Karlgren, Helena Fredriksson och Josephine Diffner
Svar:
Skuldfrågan var inte huvudsaken i artikeln. Den har avgjorts i två rättsinstanser och Kåre Friberg är dömd för en våldtäkt och grov fridskränkning. Att Kåre Friberg får uttala sig om hur han ser på domen är däremot rimligt och nödvändigt, eftersom det i förlängningen påverkar hans politiska karriär. Om han överklagar kommer han inte att avgå som kommunstyrelsens ordförande.
Att publicera en intervju med en dömd brottsling är aldrig ett lätt beslut. Men vi har de publicistiska reglerna att förhålla oss till, och de är tydliga, en namngiven utpekad person ska ges tillfälle att ge sin syn på saken. Vi har också erbjudit den målsägande i ärendet möjlighet att ge sin syn på saken i en intervju, men hon har valt att avstå.
Maria Kustvik, ansvarig utgivare Öst Media