Att bygga stabila vÄrdlag ska löna sig

En av de absolut viktigaste byggstenarna för en god och tillgÀnglig vÄrd Àr vÄrdpersonalen som varje dag kÀmpar för att vi östgötar skall kunna vara friska och mÄ bra.

Debatt2022-04-14 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I dag saknas tillrĂ€ckliga incitament för unga att söka sig till vĂ„rdyrket för att fylla de vakanser som finns inom hela vĂ„rdsektorn. Ökad inhyrning frĂ„n bemanningsföretag och allt lĂ€ngre vĂ„rdköer har gjort situationen ohĂ„llbar pĂ„ kort och lĂ„ng sikt.

En hĂ„llbar kompetensförsörjning skapas bland annat genom att lĂ„ngvarig kompetens och erfarenhet belönas. Det skall löna sig att bygga trygga, sjĂ€lvsĂ€kra och stabila vĂ„rdlag, dĂ„ kommer vi att skapa en bĂ€ttre vĂ„rd i Östergötland.

För att uppnÄ lÄngsiktig och stabil kompetensförsörjning inom vÄrden sÄ behöver vi lÀgga stabila grundstenar. Ett annat exempel pÄ detta Àr att med bibehÄllen lön erbjuda personalen utbildningar. En vÄrdarbetare som vill och uppmuntras att vidareutbilda sig ska kunna göra det utan att behöva oroa sig för inkomstbortfall under utbildningstiden.
Ett annat exempel Ă€r att vĂ€rdera kompetens, en individs utveckling samt egna initiativ. Det skall finnas en tydlig plattform för utveckling samt möjlighet att klĂ€ttra pĂ„ karriĂ€rstegen. 

Det Àr just möjligheten att utvecklas inom sitt yrkesomrÄde som skapar incitament att behÄlla vÄra duktiga medarbetare i stÀllet för att tappa dem till konkurrenter som erbjuder just de möjligheterna.

Det Àr viktigt att vi tidigt vidtar ÄtgÀrder för att tillvarata vÄr personals kompetens men ocksÄ vilja att bredda sitt kunskapsomrÄde.

Sverigedemokraterna ser gÀrna att behovet av bemanningsföretag minskar. Grundbulten för att vÄrdpersonalen ska kÀnna trygghet pÄ sin arbetsplats Àr starka och vÀlfungerande arbetslag, dÀr samtliga ur personalgruppen har en anstÀllning pÄ den avdelning dÀr de arbetar. Vi vill hÀvda att detta ökar tilliten mellan vÄrdpersonalen samtidigt som det ökar stabiliteten inom arbetslaget likvÀl som hela verksamheten. Vi vill att fler ur vÄrdlagen vÀljer att stanna kvar pÄ vÄrdavdelningarna, vilket i sin tur leder till att de kan utvecklas.

Sverigedemokraterna vill att Region Östergötland aktivt arbetar brett med kompetensförsörjning i hela regionen och inte enbart skriver in det i sina riktlinjer. Personal, pĂ„ alla avdelningar, ska erbjudas kontinuerliga utbildningar. De medarbetare som presterar bra ska erbjudas tydliga karriĂ€rvĂ€gar.

PÄ sÄ vis skapar vi lÄngsiktigt fungerande och stabila arbetslag inom vÄra verksamheter, med personal som trivs och vÀxer med sin uppgift pÄ sina arbetsplatser.