Åtgärder mot gängkriminaliteten lyser med sin frånvaro

Hur många fler ska behöva drabbas av allvarliga våldsbrott innan regeringen tar sitt ansvar, skriver debattörerna.

Under söndagskvällen sköts en man i 25-årsåldern på den övre parkeringsplatsen i Berga centrum.

Under söndagskvällen sköts en man i 25-årsåldern på den övre parkeringsplatsen i Berga centrum.

Foto: Johan Rödin

Debatt2020-08-17 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har det hänt igen. En person har blivit skjuten, denna gång på en parkeringsplats i Berga Centrum, och de kraftfulla åtgärderna mot gängkriminalitet, som vi från Moderaterna har krävt att regeringen genomför, lyser fortfarande med sin frånvaro. Hur många fler ska behöva drabbas av dessa allvarliga våldsbrott innan regeringen tar sitt ansvar?

Vi moderater har presenterat ett flertal reformförslag som i grunden handlar om att göra tre saker samtidigt.

För det första måste polisen få betydligt bättre resurser att kunna utreda ofta komplicerad brottslighet. Detta kan ske både genom att fylla alla de hundratals tomma platserna på polisutbildningen så att dagens poliser får tillräckligt många nya kollegor framöver. Men också genom att sänka gränsen för när hemlig teleavlyssning, kameraövervakning och rumsavlyssning ska kunna ske, åtgärder som skulle kunna stärka polisens utredningsmöjligheter. Det behövs också ett system med kronvittnen för att bryta upp tystnadskulturen i de kriminella gängen och få fler att våga vittna, det är oerhört viktigt. Därtill behöver även betydligt fler övervakningskameror sättas upp, inte minst i områden där gängbrottsligheten har brett ut sig.

För det andra behövs också en betydligt strängare syn på den förhållandevis lilla grupp livsstilskriminella som har ett oerhört stort våldskapital och som börjar begå nya brott igen så fort straffet för tidigare gärningar är avtjänat. Den som gång efter annan begår ett brott i en gängkriminell miljö borde kunna dömas till fördubblade straff och därmed förhindra att nya brott kan begås.

När kriminaliteten sprider sig längre ned i åldrarna är det också orimligt att myndiga personer får automatisk straffrabatt, liksom att dagens mängdrabatt skapar incitament till flerfaldig brottslighet. Här anser vi moderater att det krävs ett helt annat synsätt framöver.

För det tredje måste gängens nyrekrytering slås ut. Attraktionskraften kommer att minska om fler gängkriminella sätts i fängelse, men vi behöver också se till att fler barn i riskzonen för kriminalitet omhändertas.

Den senaste skjutningen i Linköping är både tragisk och oroväckande och vår lokala polis kommer att göra allt de kan med de begränsade resurser som de har tillgång till. Men regeringen måste inse hur allvarligt läget är och agera därefter. Gängkriminaliteten måste stoppas!