Återupprätta särskilda undervisningsgrupper

Liberalerna är partiet som sätter skolan först. Det blir inte minst tydligt i det budgetförslag vi nu har presenterat i riksdagen.

Debatt 18 maj 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberalerna satsar mest på skolan av alla andra partier. Bara under de kommande åren satsar vi över 15 miljarder kronor mer än regeringen på skolan.

Vi vet att kunskap rustar individen med en nyckel som kan öppna alla möjliga dörrar i livet. Den leder till frihet, idéer och innovationer – vilket i sin tur främjar utveckling, välstånd och framsteg för hela samhället. 

För Liberalerna handlar även skolan om vår gemensamma demokrati. Individer som kan läsa, ifrågasätta och uttrycka sig är motståndskraftiga mot krafter som försöker kuva, styra eller kontrollera dem. Skolan utgör därför grundstommen i bygget av ett fritt och demokratiskt Sverige.

Alla elever ska få de förutsättningar som krävs för att lyckas i skolan. Det är därför vi satsar på fler tryckta läroböcker, fler behöriga lärare och mer resurser för språkutvecklande insatser redan i förskolan. 

 

Liberalernas skolpolitik grundar sig i en elevsyn som förstår att alla barn och unga varken kan eller bör stöpas i samma mall. Alla elever ska kunna nå sin fulla potential – och det betyder att medan vissa elever kan gå före i skolan, så behöver andra mer stöd för att ta sig framåt. 

Socialdemokraternas idé om att trycka in alla elever i samma klass i jämlikhetens namn har fått förödande konsekvenser – inte minst deras beslut att lägga ner speciallärarutbildningen, vilket orsakade enorm brist på speciallärare och en nedmontering av de mindre undervisningsgrupperna.

Sveket är hårt när de svagaste eleverna inte får det stöd de både förtjänar och borde ha rätt till. Liberalerna har därför avsatt 2,1 miljarder kronor i budgeten, som specifikt ska gå till att återupprätta särskilda undervisningsgrupper för elever i behov av det. För Linköping ger det 32 819 935 kronor vilket skulle innebära att 438 fler elever kan få hjälp i skolan genom särskilda undervisningsgrupper.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Debatt: Ansträngning och högre utbildning måste löna sig

Ansträngning och högre utbildning måste löna sig

Debatt: Politiker behöver jobba för en grön kompetensomställning

Politiker behöver jobba för en grön kompetensomställning

Debatt: Elever som inte hänger med exkluderas

Debatt: Skolan är till för alla – även barn med autism

Skolan är till för alla – även barn med autism

Maria Kustvik: Studien visar att Corren dominerar – men vi är inte nöjda

Profilbild
Visa fler