Använd inte teknik för att spara

Oroväckande att de borgerliga lägger så stor tonvikt vid att digitaliseringen ska spara pengar, skriver Lotta Bäckman (S).

Digitalisering kan bidra med mycket – men får inte bli en ursäkt för att spara in på personal, skriver Lotta Bäckman (S).

Digitalisering kan bidra med mycket – men får inte bli en ursäkt för att spara in på personal, skriver Lotta Bäckman (S).

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2019-09-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "Mycket att vinna på ny teknik", 25/9.

Digitala hjälpmedel och verktyg i omsorgen har en potential som kan nyttjas bättre, skriver Annika Krutzén (M). Så långt är vi överens. Det finns massor hjälpmedel, appar, robotar med mera som kan göra dagen enklare och säkrare för många av oss.

Digitala verktyg är en bra möjlighet för att ge varje person en bättre omsorg och personalen bättre arbetsvillkor. Jag är hoppfull kring digitaliseringens möjligheter – men jag menar att det aldrig kan användas som en ursäkt att inte satsa på personalen och de som tar del av omsorgen.

För att vi ska kunna använda tekniken på rätt sätt krävs rätt utrustning, rätt stöd och utbildning till dem som ska hantera och leverera, oftast personal och anhöriga. Saknas utbildning så uteblir de goda effekterna och i värsta fall blir utrustningen liggande i ett skåp. För att alla dessa goda effekter ska bli möjliga kommer det krävas satsningar i form av utbildning, information, inköp av program, support när saker inte fungerar, med mera. Satsningar som i början kommer kosta, inte spara pengar, vilket verkar vara det borgerliga minoritetsstyrets ingångsvärde.

Annika Krutzén (M) skriver också om vikten av utbildad personal med specialistkompetens. Detta är ingen isolerad fråga – ska vi kunna attrahera och locka fler att jobba inom vård och omsorg så måste vi också erbjuda bra arbetsvillkor. Det är därför oroväckande att de borgerliga lägger så stor tonvikt vid att digitaliseringen ska spara pengar.

I själva verket behöver omsorgen idag mer resurser för att personalen ska kunna ha goda arbetsvillkor och för att de som tar del av omsorgen ska få omsorg av hög kvalitet – inte mindre.

Annika Krutzén (M) skriver att personalen behöver ges rätt förutsättningar att kunna utföra sitt viktiga arbete. Vi håller med. Om digitaliseringen på ett antal års sikt kan innebära att omsorgen kräver mindre resurser är det en sak – men om man menar att man idag kan dra ner på satsningar på personal och höjd kvalitet på grund av digitaliseringen, då lever vi inte i samma verklighet.

Vi vet att de borgerliga politikerna i social- och omsorgsnämnden har en krympande budget att utgå ifrån. Vår oro är att Krutzén (M) kommer använda tekniken som en ursäkt att spara pengar på vård och omsorg i Linköpings kommun. Om digitaliseringen används som argument för att minska resurserna till både omsorgen och till förebyggande insatser inom individ och familjeomsorg, då är vi inte med. Dessutom gör man digitaliseringen en stor otjänst genom att använda den som en besparingsåtgärd och inte som en kvalitetshöjning.

Lotta Bäckman (S)

vice ordförande social- och omsorgsnämnden