Allt svårare att få färdtjänst i Linköping

Vi socialdemokrater tycker det är orimligt att äldre och funktionsnedsatta blir ofrivilligt isolerade när allt fler får färdtjänsten indragen.

Debatt2021-11-04 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från det borgerliga styret i Linköping ser vi inget initiativ till att försöka lösa situationen. Bryr de sig ens om problemet? 
På senare tid har det blivit allt svårare att få färdtjänst i Linköping. Kommunen har blivit mer restriktiv i att ge tillstånd för färdtjänst, och många som fått avslag på sin ansökan har svårt att förflytta sig i vardagen. Här talar vi om Linköpingsbor som på grund av ålderdom eller funktionsnedsättning behöver färdtjänsten för att kunna utföra ärenden eller besöka vänner och familj. 
Som läget är nu får de i stället förlita sig på anhöriga eller leva mer isolerat än tidigare, men man ska inte behöva starka anhöriga för att klara vardagen, det anser vi att samhället ska stödja med när det är befogat. Många som fått avslag på sin ansökan om färdtjänst har dessutom tidigare haft det beviljat, men när det är dags att förnya färdtjänsttillståndet igen bedöms man plötsligt inte längre ha rätt till det. 
Vi saknar initiativ från det borgerliga styret i Linköping för att förbättra situationen. Hittills har de inte gjort någonting, utan låter avslagen löpa på. Om det är på grund av passivitet eller för hålla kostnaderna nere ska vi låta vara osagt, kanske är det en kombination. 

Många som blivit nekade färdtjänst skulle behöva överklaga kommunens beslut, men det orkar inte alla. Dessutom får vi allt fler berättelser som visar på ett väldigt oflexibelt system. Alla behöver inte använda sig av färdtjänst hela tiden, men blir nekade av just den anledningen. Det kan handla om någon som klarar av att resa själv när det är ljust och barmark, men inte när det är mörkt och snöigt. Någon med synnedsättning klarar kanske att åka buss på egen hand när det är klart väder, men inte annars. 

Det finns också Linköpingsbor som behöver hjälp att förflytta sig till vardags men inte är i behov av färdtjänst. För dessa personer vill vi att kommunen inför serviceresor, när man till exempel inte klarar av att nyttja kollektivtrafiken.
Linköping är en kommun med god ekonomi. I år väntas kommunkoncernen gå med stora ekonomiska överskott. Vi har råd att hjälpa människor med funktionsnedsättning att klara vardagen, det går inte att påstå något annat.