Alliansen skär ned kraftigt på kulturen

Miljöpartiet kommer att fortsätta kämpa för att begränsa nedmonteringen av kultur- och fritidspolitiken i Linköping, skriver Björn Immerstrand, ledamot i kultur- och fritidsnämnden.

Alliansen vänder kultursatsningar till besparingar och  stänger Linköpings filmsalonger, skriver debattören.

Alliansen vänder kultursatsningar till besparingar och stänger Linköpings filmsalonger, skriver debattören.

Foto: Linköpings kommun

Debatt2019-10-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Torsdagen den 17 oktober 2019 blev en symbolisk dag för Linköpings kultur- och fritidspolitik. Den kommer att utmärka vändpunkten då mångåriga kultursatsningar vändes till besparingar och neddragningar. Alliansens budget med plan fram till 2023 som lades fram i kultur- och fritidsnämnden visar klart och tydligt deras ambition: nedskärningar på totalt 48 miljoner kronor.

Det är ingen osthyvelsmetod för att leta effektiviseringar. Det innebär stora nedskärningar som kommer att drabba kärnan i kultur- och fritidsnämndens uppdrag. 

Symptomatiskt för denna tråkiga utveckling fattade Alliansen i denna anda beslut om att lägga ned kommunens kolloverksamhet och avsluta satsningen på Linköpings filmsalonger. Miljöpartiet reserverade sig tillsammans med Socialdemokraterna mot dessa beslut.

Som en jämförelse skulle vi med Miljöpartiets budget istället ha en satsning på omkring 50 miljoner under mandatperioden. En skillnad i ambitionsnivå på hisnande 100 miljoner kronor. 

Den satsningen gör vi för att barn och unga har rätt till en meningsfull fritid, oavsett bakgrund. För att kultur- och fritidsaktiviteter ökar människors möjligheter att vara delaktiga i samhället. Och för att det minskar segregationen. 

Det Alliansens kultur- och fritidspolitiker gör leder till ökad segregation och utanförskap. Tar man bort kolloverksamhet, drar ner på antalet mötesplatser och fritidsaktiviteter eller ökar kostnaden för aktiviteterna, så kommer de med sämst ekonomiska förutsättningar att utestängas. Kultur- och fritidsaktiviteter blir i ännu högre grad något för de med resurser.

Alliansen pratar mycket om att bryta segregation men bedriver en politik som ger helt motsatt effekt. Det är inte den utveckling vi behöver i Linköping. 

Vi vill uppmana Linköpingsborna att protestera mot dessa nedskärningar. Miljöpartiet kommer att fortsätta kämpa för att begränsa nedmonteringen av kultur- och fritidspolitiken i Linköping. 

Björn Immerstrand (MP), ledamot i kultur- och fritidsnämnden