Alldeles för många försvunna barn blir bortförda

Tyvärr är företeelsen med bortförda barn på grund av hedersförtryck och så kallade ”uppfostringsresor” verkliga problem som vi inte kan blunda för, menar debattörerna.

I de allvarligaste fallen innebär förtrycket både fysiska och psykiska övergrepp, menar debattörerna.

I de allvarligaste fallen innebär förtrycket både fysiska och psykiska övergrepp, menar debattörerna.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Debatt2020-09-24 05:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Alla försvunna barn är inte bortförda" (17/9):

Hassan Deri, Liberalerna, hävdar i debattartikeln att en endimensionell bild om bortförda barn etablerats bland skolpersonal och socialtjänsten, och vill sätta stopp för det.

Nej, alla försvunna barn är inte bortförda, men alldeles för många blir det. Det är oroande att en företrädare för Liberalerna, ett parti som under lång tid arbetat mot hedersförtryck, verkar vilja göra frågan om hedersförtryck till ett mindre problem än vad det faktiskt är. 

Tyvärr är företeelsen med bortförda barn på grund av hedersförtryck och så kallade ”uppfostringsresor” verkliga problem som vi inte kan blunda för. Linköpings skolpolitiker får återkommande rapporter om att elever saknats efter skolstart och att man dykt upp flera månader senare, efter att ha tvingats utomlands av hedersskäl. I andra fall upprättas kontakt via sociala medier via exempelvis klasskamrater. 

I de allvarligaste fallen innebär förtrycket både fysiska och psykiska övergrepp. När barnen återvänder till föräldrahemmet är de mer traumatiserade och i än mer behov av stöd och stöttning än innan resan. Idag finns problem både med kunskapen kring omfattningen av de här problemen, likväl som att vi inte alltid har verktygen för att komma till rätta med dem.

Därför driver vi socialdemokrater på för lagförändringar som värnar barnets rätt till en trygg uppväxt, genom att förändra socialtjänstlagen så att det i god tid ska gå att upptäcka oroande mönster kring orosanmälningar gällande utsatta barn (se Corren 18/9 ”S-politikerna kräver lagändring för utsatta barns skull”). Att S-MP-regeringen tillsammans med samarbetspartierna beslutat att genomföra folkräkningar i bostadsområden där felaktig folkbokföring är vanligt kommer också leda till att vi får en bättre bild av hur många av de försvunna barnen som har flyttat till andra kommuner.

Vi delar inte Hassan Deris bild av att det här problemet fått för mycket uppmärksamhet. Tvärtom behöver mer göras, och samhället måste agera mer kraftfullt mot de vuxna som utsätter barn för hedersförtryck. Idag reglerar svensk lag barnets rätt till att ta beslut som rör det egna livet. I det ingår rätten att inte bli könsstympats, att inte bli skickad utomlands i uppfostringssyfte eller att bli bortgifta. Vi behöver göra allt vi kan för att skydda barnen från det.