Äldre ska kunna påverka sin egen omsorg

Socialdemokraternas nuvarande kampanj i Linköping motsätter sig utvecklingen av en modern, framtidssäkrad äldreomsorg.

Behoven inom äldreomsorgen förändras och att allt fler människor lider av ensamhet, menar debattörerna.

Behoven inom äldreomsorgen förändras och att allt fler människor lider av ensamhet, menar debattörerna.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2021-11-08 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraternas vägval leder till gamla tiders sovjetiska planekonomi vilket borde oroa alla, inte minst de som är för frihet, privat företagande och kvalitet inom vård och omsorg. Att endast ha en utförare innebär såväl att de äldres möjligheter att välja utförare men även de anställdas möjlighet att välja mellan flera arbetsgivare upphör. Det är toppstyrning på en nivå som vi kristdemokrater inte ställer oss bakom. 

I augusti 2020 fattade Linköpings kommunfullmäktige ett historiskt beslut om en helt ny hemtjänstorganisation. Behoven inom äldreomsorgen förändras och att allt fler människor lider av ensamhet. Linköpingsbor lever längre men det leder också till att antalet människor som är multisjuka ökar och så även de som drabbas av demenssjukdomar vilket ställer högre krav på vård och omsorg. Därför är det viktigt och glädjande att alliansen vågade lyfta blicken och tänka nytt och större. Den nya organisationen ska vara områdesbaserad och man ska arbeta i team kring individen. Team där hemtjänst, rehabilitering och hemsjukvård arbetar tillsammans för att få en helhetssyn vilket skapar trygghet, gemenskap, ökad kontinuitet och kvalitet för den som behöver kommunens insatser.

För oss kristdemokrater är det viktigt att det finns en balans mellan privata aktörer och kommunalt utförande av välfärdstjänster för att säkerställa kvalitet över tid. Historien har visat att äldreomsorgen driven genom enbart kommunal förvaltning aldrig på ensam hand lyckats hålla hög kvalitet utan att skapa ett skenande skattetryck. Detta vore ett enormt slöseri med Linköpingsbornas skattemedel och rätt att ställa krav på vad man får ut av sina skattepengar. Genom nya organisationsformer och arbetssätt utmanar privat driven omsorg den offentliga. När det finns olika aktörer ställer det högre krav på alla att bedriva en god omsorg och ständigt förbättra kvaliteten. 

Vi kristdemokrater vill bygga ett samhälle där människor kan åldras i trygghet och värdighet. Äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande över sin vardag med bibehållet oberoende, bemötas med respekt och ha tillgång till god vård och omsorg. Vi värnar och vill öka alla medborgares självbestämmande och frihet. Vi tror på att de äldre själva ska ha kvar möjligheten att påverka sin egen omsorg och ha rätten att välja bort utförare man inte vill ha.