Rekryteringsläget i socialtjänsten är akut. I torsdags förra veckan besökte regeringens samordnare för den nationella barn- och ungdomsvården Linköpings kommun för att diskutera hur socialtjänsten ska kunna behålla erfarna medarbetare och rekrytera nya. Vision anser att de planerade insatserna måste komma hela socialtjänsten till del.
När samordnaren Cecilia Grefve nu återvände till Linköpings kommun som ett av drygt 50 besök över hela landet var det för att ta del av en handlingsplan med insatser för att förbättra villkoren för personal som arbetar med barn och unga. Varje kommun har sin unika strategi. En sammanställning som Vision har gjort av kommunernas handlingsplaner visar att alla har tagit personalsituationen på allvar.
I många kommuner arbetar man med introduktionspaket för nyanställda, med att skapa en rimlig arbetsbelastning, med minskade personalgrupper för att ge chefer tid för sitt ledarskap samt med att förstärka det administrativa stödet. Det handlar också om insatser som ska bidra till en bättre löneutveckling och skapa fler karriärvägar för medarbetare som vill vidareutbilda sig inom yrket.
Allt detta är nödvändiga insatser som kommer att förbättra villkoren för personal som arbetar med utsatta barn och unga. Men situationen inom den sociala barn- och ungdomsvården är inte unik – utmaningarna är liknande även inom socialtjänstens övriga verksamheter. Det har blivit allt svårare att rekrytera personal till arbete med försörjningsstöd, LSS och äldreomsorg. Även inom dessa områden råder en obalans mellan krav och resurser.
Forskaren Wanja Astviks studie av socialtjänsten i Linköpings kommun visar till exempel att 29,3 procent av medarbetarna anser att de ofta eller mycket ofta arbetar under oacceptabel tidspress. Resultaten bekräftas av landets socialchefer. I Visions Socialchefsrapport vittnar socialchefer om hur arbetsbelastningen och stressen ökar och hur svårt det är att hitta nya kollegor när många väljer att sluta.
Personalbristen leder bland annat till ökade kostnader när medarbetare måste hyras in, minskad rättssäkerhet, uteblivet barnperspektiv och bristande kontinuitet för medborgare som behöver socialtjänstens stöd.
Därför välkomnar Vision den strategi som Linköpings kommun tagit fram för den sociala barn- och ungdomsvården. Våra ombud har även tagit fram egna förslag på åtgärder i samarbete med arbetstagarna på socialkontoret. Linköpings kommun har allt att vinna på att inbegripa hela socialtjänsten i förbättringsarbetet. Vision deltar gärna i det fortsatta arbetet och kommer inom den närmaste framtiden presentera flera förslag på hur vi gemensamt kan arbeta vidare med både de anställda och i förlängningen barnens bästa i åtanke.
Veronica Magnusson
förbundsordförande Vision
Britt-Marie Sandström
ordförande Vision Linköpings kommunavdelning
Gustav Södling
ombud för Vision på socialförvaltningen i Linköping