Kriminaliteten kräver politik utan skygglappar

Den här kriminelle mannen hade härjat vidare i Skäggetorp, och inte heller blivit utvisad, om Vänsterpartiet fått bestämma, skriver Elias Aguirre (S), kommunalråd.

Det krävs en politik utan ideologiska skygglappar för den otroligt bistra verklighet som slagit rot i Sverige, skriver Elias Aguirre (S), kommunalråd.

Det krävs en politik utan ideologiska skygglappar för den otroligt bistra verklighet som slagit rot i Sverige, skriver Elias Aguirre (S), kommunalråd.

Foto: Alva Nilsson/Ellen Aguirre

Debatt2024-09-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har domen fallit mot den gängkriminella 20-åring som bröt mot sitt vistelseförbud i Skäggetorp tidigare i år. Han döms till fängelse och utvisning från landet – en välkommen nyhet. 

Vistelseförbudet utfärdades eftersom den unge mannen var aktiv i ett kriminellt gäng, och var möjligt tack vare en lagändring som gjordes alldeles nyligen. Frågan utreddes av förra S-regeringen och fördes sedan fram av nuvarande regering. Bra gjort av dem.

Som en stor kommun med en hel del bekymmer med kriminalitet fick vi i Linköping lämna synpunkter när lagen skulle införas. Från S+M-styret var vi positiva, eftersom vi såg hur skadligt det är när gängkriminella som nyligen kommit ut från fängelse eller är på väg att dömas, finns kvar i samma miljöer och drar in barn och unga i kriminalitet. Socialdemokraterna stöttade även lagändringen i riksdagen.

Det gjorde däremot inte Vänsterpartiet. I både riksdagen och i Linköpings kommun gjorde de allt i sin makt för att stoppa lagen om preventiva vistelseförbud. I rädsla över att stöta sig med någon och utan förståelse för samhällets verkliga problem.

Den här kriminelle mannen hade härjat vidare i Skäggetorp, och inte heller blivit utvisad, om Vänsterpartiet fått bestämma. För mig är det tydligt att svaren på samhällsproblemen är en politik som både klarar av att bygga en stark välfärd, med skola och socialtjänst – men som samtidigt bekämpar brottsligheten. För det krävs en politik utan ideologiska skygglappar för den otroligt bistra verklighet som slagit rot i Sverige. 

Hos Vänsterpartiet sitter skygglapparna kvar.