Underskottet beror inte på slarv och slöseri

Underskottet går inte att lösa utan tillskott av pengar, den som går igenom Leanlinks räkenskaper kommer att upptäcka det, skriver Birgitta Rydhagen (MP) i en slutreplik.

Äldreomsorgens underskott kräver tillskott av pengar, menar debattören.

Äldreomsorgens underskott kräver tillskott av pengar, menar debattören.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2020-01-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Underskottet borde även beröra oppositionen", 25/1.

Niklas Borg (M) med flera försöker prata bort Leanlinks ekonomiska underskott inom äldreomsorgen. Att säga och hoppas att minskad sjukfrånvaro och administration ska spara 37 miljoner är dock ingen garanti för att det är möjligt.

Att jämföra tillskott till Leanlink med att hälla vatten i en hink som läcker är oerhört provocerande. Det uttrycker förakt för de undersköterskor som beordras in under sommarsemestern för att klara bemanningen, som fortfarande jobbar delade turer på helgerna, och som dygnet runt vårdar personer med demens, med psykisk sjukdom, med beroendeproblematik eller fysiska sjukdomar som kräver vård i hemmet. 

Leanlink har under många år, med varierande politisk majoritet i styret, lagat hålen i hinken genom att jaga effektiva lösningar för att hålla kostnaderna nere. 

Samtliga partier i den utförarnämnd som fram till senaste valet ledde Leanlinks verksamhet har varit enig under mandatperioder med olika styren om att hålen redan är tilltäppta. Underskottet beror inte på slarv och slöseri, utan på ökade kvalitetskrav och på att ersättningen inte höjs i takt med löneutvecklingen. 

Underskottet går därför inte att lösa utan tillskott av pengar. Den som sätter sig och går igenom Leanlinks räkenskaper kommer att upptäcka det. 

Jag tycker självklart att det är viktigt att aktivt arbeta med sjukfrånvaro både på individnivå och genom att stärka arbetsmiljön på gruppnivå. Men jag förväntar mig inte att det ska spara in flera miljoner. Det är tillräckligt att förvänta sig att det minskar kostnadsökningen som vi bör planera för.

Birgitta Rydhagen (MP), ledamot i social- och omsorgsnämnden