Svar till "Världens bästa åkermark bebyggs och asfalteras" (5/5).
Samtidigt som regionen beslutat att livsmedelsproduktionen ska öka, genom livsmedelsstrategin, så lägger kommunala företrädare fram översiktsplaner där nya villaområden, godsterminaler och padelhallar placeras på landets bördigaste mark.
LRF arbetar intensivt för att få till en ändring. Vi måste använda åkermarken till det den bäst kan användas för: livsmedelsproduktion.
Vi ser accelererande matbrist i världen, som ett led i klimatförändringarna, och här i Norden har vi och kommer att ha goda förutsättningar att fortsatt kunna odla vår åkermark och producera mat.
Vi undrar var politiker och partierna står i denna ödesfråga. Ingen verkar försvara den livsnödvändiga åkermarken. Skogar, biologisk mångfald, strandskydd, vattendrag, fornlämningar, genusperspektiv, barnkonventionen, buller prioriteras – men inte framtidens livsmedelsproduktion.
Vi i Sverige vill värna vår åkermark, det står klart och tydligt i Miljöbalkens lagtext. Varför tillåter vi våra kommunpolitiker att bryta mot lagen om och om igen?
23 mars ställde vi denna fråga i en debattartikel. Vi ville ha ett svar från kommunerna om när de ska anta livsmedelsstrategin och arbeta in den i sina lokala planer.
LRF Östergötland har under det senaste året träffat åtskilliga beslutsfattare. När vi möter partier och politiska företrädare håller de med oss. De gillar att vi tar ställning och lyfter frågorna. Då säger de att mark för matproduktion är viktig. Och att produktiv åkermark ska sparas. Byggnation ska ske på annan mark.
Men Olle Vikmång (S) i Norrköping, Niklas Borg (M) i Linköping och Cecilia Burenby (S) i Mjölby och Martin Själander (M) i Söderköping vad säger ni?
När implementerar ni livsmedelsstrategin i era strategier, policys och program? När ska ni börja värna åkermarken och sätta stopp för exploatering av den? När ska ni sluta bryta mot lagen?
Ni är alla kommunstyrelsens ordförande i tongivande kommuner och har en nyckelroll. Frågan riktar vi även till andra kommunala företrädare i länet. Kliv in i debatten!
Jönköpings kommun har som första kommun i landet bestämt sig för att inte längre använda jordbruksmark för stadsplanering. Det är hög tid att kommunerna i Östergötland gör detsamma.