Vasastaden växer så det knakar

I Övre Vasastaden växer över 1 200 bostäder fram – och i nästa etapp planeras lika många till. Men hade det inte varit för en envis byggherre hade jätteprojektet aldrig blivit av.

22 maj 2015 08:36

Från början hade Linköpings kommun bara tänkt bebygga den ganska smala gräsremsan som sträcker sig från Götgatan bort till Bergsrondellen.

Magnus Liljedahl, exploateringsingenjör på kommunen, är i dag glad över att det inte blev så.

– Vi kan tacka Michael Cocozza för att han ville göra något mycket större och bygga längs hela Industrigatan också. När han kom med sitt förslag så nappade kommunen direkt. Ur stadsbyggnadsperspektiv blir det ju väldigt mycket bättre, konstaterar han.

Michael Cocozza är grundare och ägare av fastighetsbolaget Botrygg. Men han gillar inte när Corren och andra sätter likhetstecken mellan honom och Bo­trygg. Det är många medarbetare inblandade i de olika projekten. Och Michael är inte längre vd, den rollen har sonen Adam tagit över.

– Numera jobbar jag nästan bara med att hitta nya projekt. Projektidéer är det jag är bra på, säger Michael.

Michael Cocozza byggde sina första hus i Linköping 1987, tre hyreshus vid Kungsbergsplanerna i Tannefors. Vid det här laget har han – eller hans företag – byggt runt 2 000 bostäder i staden och en hel del även i Norrköping, Göteborg och Stockholm.

Idén att omvandla det gamla industriområdet längs Industrigatan i Linköping till bostäder dök upp redan 1998.

– Jag tittade på de gamla, skabbiga plåtskjulen och tänkte att så här ska det inte se ut. Inte så här nära staden, i Vasastaden, Linköpings bästa bostadsområde, berättar Michael.

Några år senare började han köpa upp fastigheter i området och 2002 lade han fram sitt förslag för kommunen. Nio år senare var den första detaljplanen verklighet.

– Det tog väldigt lång tid. En förklaring är att det finns höga ambitioner för området, gestaltningsmässigt. En annan förklaring är kommunens process, som borde kunna vara enklare.

Michael Cocozza guidar oss på en cykeltur genom Övre Vasastaden. Han är påtagligt nöjd med det han ser. Botrygg är det företag som bygger mest, 600 lägenheter, och som har kommit längst med byggandet. I bottenvåningarna blir det affärslokaler och redan nu ser man skalet till den affär som nästa år ska ersätta Priso.

Stångåstaden och Riksbyggen har också börjat bygga; JM och Kärnhem ligger i startgroparna. Stångåstaden ska dessutom bygga 300 lägenheter på den gamla Prisotomten, men väntar tills den nya mataffären är klar och Priso kan rivas.

Alla utom Stångåstaden bygger bostadsrätter. Botrygg hade från början tänkt blanda med hyresrätter, men som marknaden ser ut nu blir det mest bostadsrätter.

– Dels är det av hänsyn till företagets balansräkning. Men med dagens låga räntor blir det också billigare för dem som flyttar in: 1 200 kronor per kvadratmeter och år för en bostadsrätt mot 1 650 för en hyresrätt hos Botrygg, säger Michael Cocozza.

Cocozza berättar att lägenheterna i Övre Vasastaden säljer bra – 70 procent är redan sålda i etapp 1 och 50 procent procent i etapp 2 och 3.

Samma bild får vi när vi pratar med de andra bolagen som bygger i området.

– Vi har släppt 47 lägenheter och 20 är sålda. Försäljningen går bra och vi räknar med att börja bygga efter semestern, säger Mats Dahlin på JM.

Riksbyggen har nästan sålt slut på sina 44 lägenheter. Kärnhem börjar inte sälja förrän i juni, men har redan många intresseanmälningar.

Linköpings kommun har ställt höga krav på dem som ska bygga i Övre Vasastaden. Det ska bli riktiga stadskvarter, med stor mångfald. För att försäkra sig om variationen har ingen byggherre fått bygga i två kvarter bredvid varandra. Botrygg har gått ett steg längre och anlitat nio arkitekter från åtta arkitektkontor till sina tre kvarter.

– Har man en och samma arkitekt blir det lätt för likartat och ser ut som ett förortsområde. Många arkitekter ger variation, säger Michael Cocozza.

Han räknar med att de många arkitekterna fördyrar projektet med runt fem procent.

– Men det är också ett säljargument. Det ger en kvalitet som köparna uppskattar.

Annars är det mycket som handlar om att kapa kostnader i Michael Cocozzas värld.

– Därför bygger vi alltid med egen personal och med egna maskiner. Kranen du ser där är till exempel vår egen. Byggbodarna därborta också, säger han och slår ut med handen.

Som Corren berättade i en artikel häromveckan (se faksimil ovan) är Michael Cocozza inte nöjd med de 600 lägenheterna i Övre Vasastaden. Han vill bygga vidare bort mot Bergsrondellen. Jag frågar vad det är som driver honom, är det pengarna?

Michael Cocozza funderar en stund innan han svarar.

– Pengar är bra att ha, till viss del. Men nu har jag vad jag behöver. Så nej, pengar är ingen drivkraft. Det är själva skapandet. Det är ett kreativt jobb, det här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin