Ska du renovera ditt kök - missa inte det här

Se till att applicera dessa 9 smarta, men ofta förbisedda, avslutande detaljer vid din nästa köksrenovering.

21 oktober 2017 17:00

När du designar ditt nya kök finns det många olika saker att ta hänsyn till, och massor av val som måste göras. Väsentliga faktorer är val av köksredskap, stil och färg på köksskåpsdörrarna och ytmaterial till diskbänken, liksom platsens planlösning och funktionalitet. Men det är viktigt att även fundera på de mindre detaljerna – vissa har du kanske inte ens tänkt på tidigare. Hur ska du koppla in el i din nya köksö? Hur ska du komma åt föremål i ditt hörnskåp eller sakerna längst in på dina skafferihyllor? Vad gör du om du har ett litet kök och behöver koppla in maskiner som din tvättmaskin, men inte vill att det ska synas? Denna lista med 9 köksdesignslösningar kan vara precis vad du behöver för att sätta den perfekta touchen på ditt nya kök.

1. Innerlådor Att ha mycket skafferiutrymme är väldigt viktigt för de flesta familjer – ju mer utrymme, desto bättre. Men oftast innebär det att ju större skafferi, desto mer saker i det. Att komma åt saker på breda skafferihyllor kan vara knepigt, och kan ibland innebära att du glömmer bort mat som du har köpt, vilket resulterar i massor av bortkastade varor med utgånget bäst-före datum. En av de bästa lösningarna för att skapa ett mer användarvänligt skafferi är att utnyttja utdragbara innerlådor istället för hyllor. Då kan du enkelt komma åt saker som hamnat längst bak, och slippa böja dig ner för att försöka nå svårtillgängliga utrymmen. Leta efter expansionsbeslag som har bra tyngdkapacitet, så att du verkligen kan belamra hyllorna utan att behöva oroa dig för att de ska gå sönder.

2. Skåp för köksapparater Vattenkokaren, brödrosten och kaffebryggaren är de mest använda köksapparaterna, så du vill inte ha dem undangömda i en låda eller skåp och vara tvungen att plocka fram dem varje gång de ska användas. Du vill inte heller nödvändigtvis låta dem stå synliga på din diskbänk. Så vad är lösningen? Avväg att skaffa skåp för köksapparater som sitter direkt på din bänkskiva, så att du enkelt kan ta ut föremålen på bänken. Det finns ett par olika alternativ för vilken typ av lucka du kan använda till detta; den mest effektiva är en rull-lucka. Luckan rullas upp till toppen av skåpet och kan enkelt lämnas öppen så länge det behövs utan att störa utrymmet kring skåpet. När du är klar med köksarbetet, kan du stänga luckan för att få en snygg, städad bänkskiva.

3. Utdragbara hyllor till hörnskåp Beroende på kökets form och planlösning kommer de flesta av oss att ha någon form av hörnskåp. Hörnskåp är förmodligen kökens mest hatade skåp. Den främsta orsaken är att man ofta tappar bort saker som skjuts in längst bak i skåpet, eller låter bli att använda saker för att de är för svåra att komma åt. Idag finns det massor av utdragbara hyllor som passar både under diskbänken och i hörnskåpen ovanför dem. En utdragbar hylla gör det mycket lättare för dig att förvara saker i ditt hörnskåp, eftersom du når allt som förvaras längst bak och inte behöva ödsla tid på att leta efter saker.

4. Hjälpmedel i underskåpen Utrymmet under väggskåpen kan bli en perfekt plats för lite extra, värdefull förvaring. Använd lagerhyllor som är speciellt utformade för utrymmet under skåpen för att förvara saker som kryddor nära spisen, så att du inte behöver rota i skafferiet varje gång du behöver en krydda. Det finns också ställningar som kan användas för att förvara vinglas, vinflaskor och till och med örter. De ger inte bara ett extra inslag av funktionalitet till ditt kök, de ser bra ut också. Lägg till ljussättning för att verkligen göra en grej av det hela och lysa upp ditt arbetsutrymme.

5. Dubbelvikta dörrar Om du har ett stort skafferi är det trevligt om du kan lämna dörrarna öppna medan du lagar mat så att du lätt kan gå in och ut ur skafferiet, utan att behöva öppna och stänga en dörr varje gång. Eller kanske har du inte plats för en separat tvättstuga hemma och behöver avvara lite utrymme för din tvättmaskin och torktumlare i ditt kök. Du vill inte att dessa maskiner ska vara för synliga, men de måste vara lättillgängliga. Överväg att sätta dem i ett skåp som antingen har skjutdörrar, eller dubbelvikta dörrar som fälls ihop mot en intilliggande vägg eller skåp. Båda alternativen gör att du kan lämna skåpdörrar öppna medan du använder dina maskiner, och de kan gömmas undan när du är klar. Ingen kommer ens veta att de finns där.

6. Förvaring på höjden Förvaring, förvaring, förvaring! Vi behöver alla extra förvaring i varje del av vårt hem, men framför allt i köket. Om du har högt i tak, överväg att bygga en extra rad med skåp ovanför ditt kök istället för att lämna väggen tom. Visst kommer de att sitta högt upp och inte vara gjorda för att komma åt dagligen, men de kommer att addera värdefullt lagringsutrymme till ditt kök. Använd dem för att förvara föremål som du inte använder regelbundet, till exempel saker som du bara använder en gång om året, som vid jul. Att hålla dessa ofta oanvända saker högt upp kommer att frigöra mer utrymme i skåpen längre ner för saker som du använder varje dag. Förvara en liten stege någonstans i närheten så att du kan nå skåpen när du behöver. Du kan även använda dessa skåp för att förvara saker som inte tillhör köket, som du inte har plats för i andra delar av ditt hem – men inte heller vill kasta.

7. Popup-uttag Att ha en köksö är bra i alla kök som är tillräckligt stort. Det skapar ett centralt nav för människor att samlas kring och det skapar också ett praktiskt arbetsutrymme. Popup-uttag är ett utmärkt sätt att föra in ström till köksön. De smälter in i din diskbänk när du inte använder dem, och ploppar enkelt upp när du behöver koppla in något. De finns att få med olika antal eluttag, och vissa har till och med USB-portar så att du kan koppla in din iPad för att läsa recept när du lagar mat. Att installera eluttag i din köksö är ett bra sätt att optimera funktionaliteten. Detta gör att du kan koppla in sådant som mixers och matberedare, vilket gör det till en mer praktisk arbetsyta.

8. Skåp för mikrovågsugnen Mikrovågsugnen är en köksapparat som många av oss inte kan leva utan. En av de saker som mina kunder ständigt klagar över är att deras mikrovågsugn står på bänkskivan och tar upp värdefullt utrymme. Att förvara den i ett överskåp är inte alltid ett alternativ, beroende på ditt köks planlösning och design. En bra lösning är att få in ett skåp för mikrovågsugnen under bänkskivan, kanske i din köksö. Detta kommer att frigöra värdefullt utrymme och innebär också att mikrovågsugnen är på en höjd som hela familjen enkelt kan nå.

9. Kryddor och knivar Att leta igenom besticklådorna för att hitta kniven du söker är frustrerande – och farligt! Likaså tycker ingen om att behöva böka igenom skafferiet för att hitta en burk chiliflingor när man nästan håller på att bränna vid maten. Leta efter lådor som prydligt förvarar ört- och kryddburkar, så att du kan se etiketterna och har lätt att hitta det du söker. Titta också efter till exempel besticksorterare som du kan lägga i en befintlig låda. De kommer att hjälpa dig att lagra dina knivar säkert, och du behöver inte leta länge för att hitta det du behöver.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!