Miljövänligt i Malmslätt

Det finns än så länge bara två villor i Sverige som är certifierade som miljöbyggnad. En av dem är Ekhagen mellan Malmslätt och Vikingstad. Huset är byggt av massivt trä och är väldigt energisnålt – samtidigt som det bjuder på massor av ljus och luft.

2 oktober 2014 07:00

Man måste komma ganska nära Helge Wahlbergs hus innan man ser det. Dels ligger det efter ett krön – ett medvetet val för att stänga ute ljuden från vägen mellan Malmslätt och Vikingstad – dels smälter det in i naturen fantastiskt väl med sitt sedumtak och järnvitriolstrukna, mörka väggar.

Inuti känns det stort, ljust och luftigt. Ljuset flödar in genom välplacerade glaspartier och det är högt i tak – 3 meter i snitt och 4,5 meter som högst.

– Luft och ljus har varit ledorden för oss när vi projekterade huset. Ren luft med rätt fukthalt och mycket ljus. Resultatet har blivit att vi känner oss som ute när vi är inne och vice versa, säger Helge Wahlberg.

Färgsättningen och materialen hjälper till att skapa den känslan. Alla väggar består av rent trä, laserade i främst ljusgrönt medan andra rum går i lila. Det är Färgbyggarna i Järna som hjälpt till med färgsättningen, enligt antroposofisk filosofi.

Det är inte bara ytskikten som är av trä, hela huset är gjort av cirka 100 kubikmeter rent trä, på en platta av betong. Väggarna är byggda av massivträ i stora element, 1,2 meter breda, tillverkade av bräder av olika kvalitet som limmats och pressats samman under vakuum.

Träelementen är av varierande tjocklek, 60–240 mm, och längd. I taket är elementen ända upp till 12 meter långa, från husets ena långsida till den andra.

– Det möjliggör en enkel och snabb byggteknik, säger Helge Wahlberg.

Innerväggarna är 6–10 centimeter tjocka, ytterväggarna 24. Och det är enbart trä i väggarna, ingen isolering.

– Det är bara bottenplattan och taket som är isolerade, med styrofoam respektive foamglas. Det går att få det väldigt tätt mellan elementen och mot grundplattan. Och massivträet har i sig en värmelagrande och isolerande effekt, kommenterar Helge Wahlberg.

Golvet är 14 centimeter tjockt, även det av rent trä. Taket består också av 14 centimeter trä, med 20 centimeter isolerande foamglas ovanpå. Sedan ligger det några lager asfaltspapp och ett jord- lager med sedumväxter.

– Så hela huset är gjort av betong, trä och glas. Det är extremt underhållsfritt, säger Helge som både ritat, projekterat och uppfört huset själv, med Ekologibyggarna i Vadstena som byggmästare.

Huset ventileras, värms och kyls med bergvärme av ett avancerat system som cirkulerar, filtrerar och renar luften. Tusen kubikmeter luft cirkulerar varje timme och renas, både i textilfilter och i ett elektrofilter, där dammpartiklar bränns bort.

– Tanken är att inomhusluften ska vara lika ren som utomhusluften. Det är tänkt som ett avancerat äldreboende där man kan få frisk luft utan att behöva gå ut, säger Helge som fyllt 84 år, även om det är omöjligt att tro när man träffar honom.

Den wahlbergska villan är en av två villor som certifierats som miljöbyggnad av SGBC, Sweden Green Building Society. För att lyckas med det gäller det att bygga med enbart bra material och kunna uppvisa en god boendemiljö enligt en massa olika kriterier.

Det gäller också att ha byggt energisnålt. Det uppfyller Ekhagen som drar 45 kWh per kvadratmeter och år och har en total driftkostnad på 30 000 kronor om året, vilket är lite för ett hus på 200 kvadratmeter och med en volym på 600 kubikmeter. Inomhustemperaturen ligger på behagliga 22 grader året om.

Byggnaden är tät och innerväggarna av trä fungerar som värmemagasin. De värms upp av solen under dagen, särskilt höst och vår, då solen står lågt.

Byggkostnaden blev relativt hög.

– För att bygga ett hus som Ekhagen måste man vara motiverad, långsiktig och acceptera att kvalitet kostar. Men ett hus ska stå i 100, kanske 200 år. På lång sikt är det här ett ekonomiskt sätt att bygga, säger Helge Wahlberg. Stora företag som HSB, JM, Riksbyggen, NCC och Lundbergs har nu fått upp intresset för att bygga miljöcertifierade flerbostadshus.

– Intresset har exploderat de två senaste åren. Ekhagen stod klart 2007, så jag var före min tid, konstaterar Helge Wahlberg.

Helge Wahlberg

Ålder: 84.

Yrke: Elektrotekniker och civilingenjör med egen firma.

Bor: Ånestadlund Ekhagen, mellan Malmslätt och Vikingstad.

Intressen: God boendemiljö, cykling, golf, natur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin