Julstäda i fem minuter

Det är en ära att jobba med en bilaga som har så klipska och roliga läsare som ni. Kolla sidorna 5–9 så förstår ni.

5 december 2012 13:10

Den tionde julstädningstävlingen slog alla rekord gällande riviga låtar och fyndiga texter.

Jag är tacksam över att Team Moppsten agerade jury i år. Jag hade haft väldigt svårt att dra två vinnare av de runt 70 smarta låttexter som ni läsare har skickat in.

Själv kan jag inte tänka mig en bättre julklapp än en storstädning.

Jag har alltid avskytt att städa, benen förses med blytyngder och jag är usel på den rent tekniska delen av rengöring. Tycker mest att smutsen far omkring där på handfat och kylskåpsdörr. Jag saknar handlag helt enkelt.

Mitt vanligaste knep för att undkomma städning är att hitta på någon maträtt som ”måste” lagas. Typ fem kilo älgkött som ska omvandlas till kalops. Att frysen redan är full av kalops förtränger jag.

Det känns lite mindre dekadent att laga mat för frysen än att dråsa ner i en soffa med en bok när dammråttorna intar kåken. Laga mat är ju duktigt.

Nu hittar jag dock en eventuell räddning på sajten psykologifabriken.se. Där tipsas om boken ”Switch – how to change things when change is hard”.

Författarna till boken, bröderna Heath, lanserar ett knep där man ställer en äggklocka, städar i fem minuter i hemmets stökigaste del tills klockan ringer och sedan slutar tvärt.

Tanken är att man ska upptäcka att det inte alls är så tråkigt och jobbigt när man väl börjar skura den ingrodda långpannan, och den maximerade städtiden på fem minuter ska minska tröskeln för att komma igång.

Problemet är att om jag skulle ha hunnit julstäda mina 150 kvadratmeter i endast femminutersintervaller skulle jag ha behövt börja julstäda inför 2012 redan våren 2008.

Får väl ge femminutersstädningen en chans. Eller damma av min gamla älskade klassiker ”Konsten att städa”:

1. Låt allting vara.

2. Efter en tid bildas damm.

3. Låt allting vara.

4. Efter en tid bildas dammråttor.

5. Låt allting vara.

6. Efter en tid bildar dammråttorna dammbollar.

7. Öppna ytterdörren och sparka ut dem!Städning och motion i ett.

Kan inte va annat än rätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!