Flera av Corren Bostads läsare reagerade på rådet att släcka belysningen. Dels är det ju så fint med julbelysning under den mörkaste tiden, dels ökar inbrottsrisken när hemmet är mörklagt.
Så, Martin Gustafsson, vad är det som gäller egentligen?
– Så klart är det en ökad risk för bränder ju mer grejer vi har i gång. Men jag tycker ändå inte att man behöver släcka allt.
Martin Gustafsson rekommenderar i stället en medelväg.
– Skaffa timer så att belysningen inte behöver vara i gång hela tiden. Och sätt en jordfelsbrytare längst in vid uttaget. Då har du minskat riskerna väldigt mycket.
Gammal, ärvd julbelysning som blivit dålig är inte den största brandrisken, enligt Martin Gustafsson.
– Det är vår erfarenhet att folk använder sitt sunda förnuft och kollar om det finns sprickor i sladdar och så vidare. Då är det betydligt värre att det säljs så mycket ny, farlig belysning.
Martin Gustafssons huvudtips är att kolla att produkten är CE-märkt, har svensk bruksanvisning och att det klart framgår vem som är tillverkare.
– Har de slarvat med sådana grejer så har de också missat mycket annat, det är vår erfarenhet.
Är det bränder eller stötar som är den stora risken?
– Bränder. Oftast är det ju grejor med transformator så att spänningen inte är så hög. Men vi har fått in fall med livsfarlig 220-voltsbelysning där till exempel barn kunnat skruva bort något och komma åt strömmen.
Hur gör du själv, släcker du på natten och när du reser bort?
– Ja, det gör jag. Jobbar man med sådant här och ser baksidan av det så blir man försiktig. Och jag har inte mycket julbelysning överhuvudtaget, jag har både barn och katt hemma som kan slita i ledningar, eller tugga på dem.