Jodå, ljusstaken kan visst lysa på natten

Släck elljusstaken på natten och när du reser bort, rekommenderade Brandskyddsföreningen i förra Corren Bostad. Men är det verkligen nödvändigt? Vi ringer inspektör Martin Gustafsson på Elsäkerhets­verket och kollar.

Foto: ERLAND VINBERG / TT

Bostad2014-11-27 13:00

Flera av Corren Bostads läsare reagerade på rådet att släcka belysningen. Dels är det ju så fint med julbelysning under den mörkaste tiden, dels ökar inbrotts­risken när hemmet är mörklagt.

Så, Martin Gustafsson, vad är det som gäller egentligen?
– Så klart är det en ökad risk för bränder ju mer grejer vi har i gång. Men jag tycker ändå inte att man behöver släcka allt.
Martin Gustafsson rekommenderar i stället en medelväg.
– Skaffa timer så att belysningen inte behöver vara i gång hela tiden. Och sätt en jordfelsbrytare längst in vid uttaget. Då har du minskat riskerna väldigt mycket.
Gammal, ärvd julbelysning som blivit dålig är inte den största brandrisken, enligt Martin Gustafsson.
– Det är vår erfarenhet att folk använder sitt sunda förnuft och kollar om det finns sprickor i sladdar och så vidare. Då är det betydligt värre att det säljs så mycket ny, farlig belysning.
Martin Gustafssons huvudtips är att kolla att produkten är CE-märkt, har svensk bruksanvisning och att det klart framgår vem som är tillverkare.
– Har de slarvat med sådana grejer så har de också missat mycket annat, det är vår er­farenhet.

Är det bränder eller stötar som är den stora risken?
– Bränder. Oftast är det ju grejor med transformator så att spänningen inte är så hög. Men vi har fått in fall med livsfarlig 220-voltsbelysning där till exempel barn kunnat skruva bort något och komma åt strömmen.

Hur gör du själv, släcker du på natten och när du reser bort?
– Ja, det gör jag. Jobbar man med sådant här och ser baksidan av det så blir man försiktig. Och jag har inte mycket julbelysning över­huvudtaget, jag har både barn och katt hemma som kan slita i ledningar, eller tugga på dem.

Checklista för julbelysning

Kolla att sladd och kontakt inte har sprickor. Släng ljus­slingor med trasiga lampor om du inte kan byta ut dem.

Använd aldrig en ljusslinga för inomhusbruk till granen utomhus. Det kan innebära direkt livsfara. Det ska stå på produkten om den är avsedd för utomhusbruk.

Utomhus: Tänk på att placera sladden så att inte fordon kan köra över den och att den ska vara skyddad med jordfelsbrytare. En vass snöskyffel eller en snöslunga kan också skada sladden om den ligger under snön när det är dags att skotta.

Använder du skarvkontakt utomhus? Tänk på att skarven bör placeras högt så att vatten inte kan rinna utmed kabeln och in i kontakten.

Byt ut trasiga lampor och var noga med att de nya har den spänningstålighet (V) som krävs för produkten.

Installera en fast eller portabel jordfelsbrytare som bryter strömmen vid olika typer av fel.

Handla i en affär där personalen vet vad de säljer.

Var extra noga när du handlar på nätet. Det finns ett flöde av farliga elprodukter på internet och många faller utanför EU:s lagstiftning. Var uppmärksam på webbplatser som ser svenska ut men inte är det.

Titta efter CE-märkningen och att det finns en bruksanvisning på svenska. Är produkten CE-märkt uppfyller den EU:s säkerhetskrav.
 
Placera inte ljusslingor nära lättantändligt material.

Märk dina transformatorer så att du kan para ihop dem med rätt ljusslinga eller dekoration. Låna aldrig transformator från en annan produkt.
Källa: Elsäkerhetsverket

Vad kostar det?
l En elljusstake med sju trewattslampor som är tänd dygnet runt från 1 advent till tjugondedag Knut drar el för drygt 20 kronor. Är lamporna utbytta till snåla led-lampor blir kostnaden bara en knapp krona.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!