Flyttfåglarna landade i Tutan

Jessica Karlsson är bara 28 år men har redan hunnit flytta 15 gånger. Hon har varit inneboende, bott i villa, i kollektiv, på internat och i lägenhet mitt i stan. Nu har hon och hennes sambo Tobias landat i eget hus på landet.

20 januari 2015 08:46

Jessica Karlsson beskriver sig själv som lite rastlös.

– Jag har haft många jobb och gått flera utbildningar. Jag har nog lite svårt att stanna upp. Jag har aldrig flyttat någonstans och redan från början tänkt att jag ska flytta därifrån, men det har ändå blivit så.

Förra våren ville hon och Tobias köpa sitt första egna hus. De bodde i ett hyrt hus på landet i Skärkind när ett hus blev till salu på andra sidan åkern.

– Det var lagom stort och i vår prisklass, runt miljonen, berättar Tobias.

Huset som de köpte är från runt år 1800 och heter Bostorp Tutan – ett namn som lär komma av att det en gång var posthus och att postdiligensen tutade när den kom. Från början var det en pytteliten stuga och trots att den byggts ut på längden i tre omgångar är den inte jättestor nu heller, 65 kvadratmeter plus en oinredd vind som skulle gå att fixa till så småningom.

Första renoveringsprojektet blev dock garaget. Inte för bilens skull utan för att få plats med ett hobbyrum till Tobias, som är snickare, och framför allt för att få plats för alla vänner.

– Därute ska vi kunna boka långbord när det är färdigt, berättar Jessica.

Just de många vännerna var en stor anledning till att paret hamnade just i den här trakten, där Tobias växte upp. Många av hans gamla skolkompisar är kvar här eller har flyttat tillbaka.

– Vi som bodde här åkte skolbuss varje dag tillsammans. Först till Gistad, sedan Skärblacka och Norrköping. Det blev många timmar att umgås på och vi blev ett sammansvetsat gäng, berättar Tobias.

Att huset ligger bara några meter från väg 210 mot Söderköping ser de inte som något större bekymmer.

– Det är tjocka timmerstockar i väggarna och Vägverket hade redan isolerat fönstren innan vi flyttade in. Inomhus märker vi inte av trafiken alls. I trädgården hörs den förstås, jag tror att jag ska bygga en inglasad altan för att bli av med lite av trafikljudet, säger Tobias.

Sådana projekt avskräcker inte snickaren Tobias. Inte heller att byta tak och då passa på att lyfta takstolarna för att få plats med mer isolering.

– Det gör jag själv tillsammans med några snickarkompisar. Det är sticktak under teglet nu och jag litar inte riktigt på det.

Har då de båda hittat hem för gott? Nja ...

– Bussförbindelserna är rätt opålitliga härute tyvärr. Och kvällsbussen är indragen så det går inte att gå ut och ta ett glas vin och sedan ta sig hem. När vi får två inkomster och bättre ekonomi kanske vi flyttar närmare Norsholm där det finns mataffär och restauranger, säger Tobias.

En sak är dock säker. Lägenhet blir det aldrig igen.

– Jag vill kunna snickra och göra grejer hemma. I en lägenhet stryps jag psykiskt, säger Tobias.

Jessicas och Tobias 5 bästa flyttips

1 Anlita en städfirma till den bostad du ska flytta in i. Det är en liten kostnad i sammanhanget och det är en helt annan sak att flytta in i en skinande ren bostad.

2 Köp flyttkartonger så det räcker, i samma storlek. Då går det in hur mycket som helst i flyttbilen och de är lättare att förvara tills de packas upp. Man slipper ha banankartonger och sopsäckar huller om buller.

3 Packa systematiskt. Skriv vad som finns i varje kartong samt i vilket rum och vilket skåp den ska till.

4 Det som du inte använt sedan förra flytten kan du göra dig av med.

Här bor

Jessica Karlsson, 28. Pluggar kultur, samhälle och mediegestaltning på Campus Norrköping. Har flyttat 15 gånger.

Tobias Weidmann, 28. Jobbar som snickare. Har flyttat tio gånger.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin