Trots att det finns outnyttjade trĂ€dgĂ„rdar runt om i landet kan det vara svĂ„rt att fĂ„ tag i odlingsytor för den som saknar bĂ„de balkong och trĂ€dgĂ„rdsland. Det fick den ideella föreningen Co-Grow att starta en webbtjĂ€nst för trĂ€dgĂ„rdsdelning. Sedan vĂ„ren 2017 kan trĂ€dgĂ„rdsĂ€gare och odlare hitta varandra. UpplĂ€gget Ă€r enkelt. NĂ„gon har extra mark att upplĂ„ta, en annan person vill odla â vips har de chansen att mötas och jorden fĂ„r komma till anvĂ€ndning.
ââVĂ„rt mĂ„l Ă€r att bidra till ökad hĂ„llbarhet i samhĂ€llet. BĂ„de social, ekologisk och ekonomisk, sĂ€ger Rosmarie Sundström, som Ă€r medgrundare till Co-Grow.
De som vill odla Àr ofta yngre och bor i stÀder, medan de som vill dela sin trÀdgÄrd Àr Àldre och bor i förort eller pÄ landsbygd. Ung och urban möter gammal och lantlig. Odlingsmarken kan lika gÀrna vara en villatrÀdgÄrd som en bit Äker.
ââMötena över generationsgrĂ€nserna Ă€r fantastiska. Den möjligheten finns knappt i vĂ„rt samhĂ€lle: att som 30-Ă„ring fĂ„ trĂ€ffa nĂ„gon i 80-Ă„rsĂ„ldern och ta del av en Ă€ldre persons relation till sin trĂ€dgĂ„rd, sĂ€ger Rosmarie Sundström.
Grön förvandling
Men att anvĂ€nda trĂ€dgĂ„rdsĂ€gares privata mark Ă€r inte det enda sĂ€ttet för den som vill fĂ„ grönare fingrar. I Stockholm har den ideella föreningen Norrmalmsodlarna förvandlat en grĂ„ zon i nĂ€rheten av Hagaparken till en över tusen kvadratmeter grön oas. HĂ€r förvarades tidigare byggnadsmaterial till trafikprojektet Norra lĂ€nken, men för fem Ă„r sedan inledde entusiasten Natacha Kessidis och tre andra en dialog med kommunen för att fĂ„ anvĂ€nda omrĂ„det till sĂ„ kallad "tillsammansodling" â en offentlig plats dĂ€r mĂ€nniskor kan sĂ„, skörda och dela erfarenheter med varandra.
ââDet som Ă€r sĂ„ fint Ă€r att vi arbetar och skördar tillsammans. Vi har inga enskilda lotter, sĂ€ger Natacha Kessidis.
Efter ett Är var processen klar och ett avtal med huvudstaden upprÀttat. Bellevue Farm, som trÀdgÄrden heter, Àr nu inne pÄ sin femte sÀsong och har bÄde kökstrÀdgÄrd, skogstrÀdgÄrd och hassellund. HÀr vÀxer havtornsplantor, blÄbÀrstryn, rölleka, kÀrleksört och annat Àtbart. Men ocksÄ kaprifol, för doftens skull, och vallört, för sina kvÀvefixerande egenskaper.
Olika generationer
En het junisöndag har arbetslaget pÄ Bellevue Farm möte i pergolan. Nilla Sjöborg informerar om att vattnet Àr avstÀngt fram till klockan ett, men att kommunen har stÀllt dit ett större kÀrl man kan tappa ur. PÄ dagens schema stÄr marktÀckning eftersom det ska bli Ànnu varmare i slutet av veckan.
Av föreningens 40 medlemmar Àr hÀlften aktiva.
ââDen hĂ€r platsen Ă€r till skillnad frĂ„n sĂ„ mĂ„nga andra i stadslandskapet grĂ€nsöverskridande nĂ€r det kommer till Ă„lder. VĂ„r yngsta aktiva medlem Ă€r tvĂ„ Ă„r och vĂ„r Ă€ldsta Ă€r över 80, sĂ€ger Natacha.
Stark gemenskap
Nilla Sjöborg, vars vita kalufs fĂ„ngas av vinden, arbetar i rundeln med bland annat zucchini och vejde â det senare ska anvĂ€ndas till att fĂ€rga klĂ€der.
ââJag tycker om att vara hĂ€r. Det Ă€r en oerhörd vila, sĂ€ger hon.
Nilla konstaterar att nÄgra av de Àldre medlemmarna inte har vÄgat komma till odlingen pÄ grund av coronapandemin och att det Àr mÄnga nya och yngre hÀr i Är.
Den starka gemenskapen gÄr att ta pÄ, nÀstan lika bokstavligt som de smultron Alexandra Byröd ger mig att smaka.
ââMan knyter an vĂ€ldigt snabbt nĂ€r det kommer till nĂ„got sĂ„ vitalt som odling och mat. Det Ă€r ett stort kunskapsutbyte som sker. Alla har nĂ„gon form av kunskap som man delar med sig av, sĂ€ger Natacha Kessidis.
Projektet handlar ocksÄ om hÄllbar stadsutveckling och att frÀmja pollinering och biologisk mÄngfald.
ââSaker som kan odlas nĂ€ra behöver inte skeppas sĂ„ lĂ„ngt heller. Det krĂ€vs bara lite kĂ€rlek och omtanke för att fĂ„ det att gro och vĂ€xa, sĂ€ger Natacha.
Livskvalitet
Lotta Barlach Àr hÀr för första gÄngen. Hon har med sig tvÄ hinkar bokashi, nedbrutet matavfall som fungerar som gödning. För henne handlar den japanska fermenteringsprocessen om att skapa en nÀringsrik jord, ta till vara pÄ hushÄllsavfallet och bidra till en bÀttre miljö.
ââDet hĂ€r Ă€r vĂ€gen mot cirkulĂ€r ekonomi, att jobba för ett bĂ€ttre klimat, sĂ€ger hon och öser ned bokashi i jordfabriken.
Susanne Schrenk tycker att egna grönsaker slÄr det mesta och Àr sÀrskilt spÀnd pÄ hur det nybyggda vÀxthuset ska gynna tomatodlingarna. Rosmarie Sundström i Co-Grow odlar en hel del i tvÄ olika odlingar. Dels med sin pappa, dels med kollektivet hon bor i. KÄl, lök, sallad, betor, potatis, tomater och blommor blir det.
ââDet Ă€r mycket roligare nĂ€r man kan dela trĂ€dgĂ„rden, sĂ€ger hon.